Terug

Sparaxis

Met de sparaxis heeft u een exotische bloem in uw tuin. De meerkleurige bloem van de sparaxis, ook wel zgeunerbloem genoemd komt oorspronkelijk uit Afrika en bloeit ook bij ons een hele zomer lang. Ze kan prachtig gecombineerd worden met rotstuinplanten, maar ook in het tuinperk of in een pot op het terras of balkon ziet ze er geweldig uit..

 

Verzorging

De plant stelt weinig eisen wat haar standplaats betreft. Ze geeft de voorkeur aan een zonnige tot halfschaduwrijke, warme standplaats met een losse, voedingsrijke bodem. De plantdiepte en de plantafstand van de meerjarige bollen bedraagt  ca. 8-10 cm. De plant wordt ca. 30 cm hoog. Gedurende de zomerperiode moet de plant regelmatig worden gegoten en ca. 2-3 maal worden bemest. De zigeunerbloem bedankt u dan met een bloemenpracht. De bladeren zijn smal en zwaardvormig en groeien rechtop.

 

Overwinteren

Bij het planten is het belangrijk te weten dat de zigeunerbloem alleen in gebieden met een mild klimaat winterhard is. Is dit niet het geval, is het beter de bollen in de herfst uit de bodem te halen en tot het volgende voorjaar koel en droog te bewaren. Voor de eerste vorst kunt u de plantendelen tot  5 cm boven de grond afknippen en de bollen voorzichtig uitgraven. Dan kunt u de sparaxis bv. in de kelder bij 5-10° C tot het volgende voorjaar bewaren.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee