Terug

Reuzenlelie (Cardiocrinum giganteum)

Reuzenlelies zijn imposante gewassen, die vooral bloemperken en borders kunnen verfraaien. In tegenstelling tot de "echte lelies" bezit Cardiocrinum hartvormige bladeren, die een rozette vormen. Tijdens de bloeiperiode verstromen talrijke, tot 15 cm rechtop staande, grote bloemtrechters met purpuren kelk een intensieve leliegeur. Van de holle stengels worden door het bergvolk in Nepal, waarvan deze plant afkomstig is, blaasinstrumenten gemaakt.

 

Standplaats / Verzorging

De plant moet in een vochtige, voedingsrijke en humeuze bodem worden geplant, op een halfschaduwachtige, zo mogelijk windbeschutte standplaats. Hierbij mag de bol maar met weinig aarde worden bedekt (tot ca. 10 cm), het topje van de uitloper steekt nog net uit de grond. Tot aan de bloeiperiode moet ze vochtig worden gehouden. Een vroege uitloper tegen de late vorst beschermen! Na de bloeiperiode sterft de moederbol af, de jonge, al gevormde bollen eraf halen en direct weer inplanten.

De plant is slechts matig winterhard. Wij raden een goede bladbescherming aan (ca. 25 cm) en deze met een hek of iets dergelijks vast te maken. Een vroege uitloper indien nodig tegen late vorst beschermen! In de herfst de lelie laten staan en niet terug snoeien, dat ziet er in de winter erg mooi uit.

De lelie kan ook in een kuip of pot worden gehouden (moet minstens 10 liter aarde kunnen bevatten). Dan wordt de lelie koud, maar vorstvrij overwintert.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee