GRATIS verzending vanaf € 49,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

GRATIS verzending vanaf € 39,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Paddenlelie correct verzorgen, snoeien en planten

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de paddenlelie correct geplant?

Paddenlelies zijn geen zonaanbidders en geven de voorkeur aan koele schaduwrijke standplaatsen met wat windbescherming. Een zonnige plaats aan de noordkant van het huis en het schaduwrijke boomrooster zijn geschikte standplaatsen. Een andere voorwaarde is een constant frisse en humusrijke, maar doorlatende grond. Ondanks de verhoogde vochtbehoefte is stuwvocht ongewenst en leidt tot wortelrot. Hoe natter de grond, hoe meer zon de exotische vaste planten verdragen. Een licht zure bodemomgeving wordt als optimaal beschouwd. In lichte bodems is het de moeite waard om turf op te nemen. Zware kleigronden kunnen worden verbeterd met een veen-zandmengsel.

Paddenlelies worden in het voorjaar geplant. Ze hebben wat langer nodig om aan de standplaats te wennen. Reken op 3 tot 4 planten per vierkante meter. Ze worden net zo diep geplant als ze eerder in de pot zaten. Te diep insteken leidt tot rotting aan de basis van de scheut.

 

Hoe wordt de paddenlelie verzorgd?

Vocht, vooral tijdens hete droge periodes, is de sleutel tot succes bij het kweken van paddenlelies. Ze vrezen niets meer dan het gebrek aan water. Idealiter wordt het in de ochtenduren gegoten met regenwater. Water geven in de ochtend heeft zijn waarde bewezen, omdat het de kans op slakkenbeschadiging verkleint. Het voordeel van regenwater is dat het zacht water is en de pH van de bodem niet verhoogt. Als paddenlelies te droog staan, worden hun bladeren geel en drogen de randen steeds meer uit. Elk voorjaar kan compost of turfmest rondom de plant worden aangebracht. Op lichte gronden zijn extra voedingsstoffen aan te raden, omdat organische humus in de loop van het jaar uiteenvalt.

 

Hoe wordt de paddenlelie correct gesnoeid?

Een snoeibeurt na de bloei zorgt voor een sterkere knopvorming in het voorjaar. In principe is er nauwelijks winterbescherming nodig. Alleen bij strenge vorst is een beschermhoes zinvol. De kruipende wortelstokken bevinden zich net onder het oppervlak van de grond. Als de vorst diep in de grond doordringt, kunnen de wortelstokken beschadigd raken. Bladcompost kan worden gebruikt als vorstbescherming en voorziet de grond tegelijkertijd van verse humus.

Bij het ontkiemen in het voorjaar kunnen slakken een probleem vormen. Later in het jaar is er nauwelijks risico op vraatschade. U hoeft zich geen zorgen te maken over ziekten of ander ongedierte.

De vaste planten uit Azië kunnen op verschillende manieren worden vermeerderd. Een groot aantal zaden wordt geproduceerd door de planten. In de herfst kunnen ze direct gezaaid worden. In het tweede jaar kunnen de planten bloeien. Bij het zaaien van cultivars ontstaan ​​nieuwe variaties. Als alternatief kunnen grotere exemplaren worden gereproduceerd door deling in het voorjaar. Het nest wordt opgegraven met een schop en netjes verdeeld met een groot keukenmes. En worden op de aangewezen plaats ingegraven in humusrijke grond. De gedeelde planten moeten dan goed vochtig worden gehouden. Ervaren tuinders vermeerderen ook paddenlelies door stekken in het late voorjaar. De jonge planten brengen de eerste winter beschermd onder glas door.

 

Hoe kan de paddenlelie gebruikt worden?

Paddenlelies kunnen worden omschreven als vaste planten in de herfst. Met hun uitlopers dwalen ze in het kreupelhout en vormen ze charmante bloementempels onder bomen en struiken. Ook andere schaduwrijke plaatsen zijn mogelijk, bijvoorbeeld onder aan een muur. Door de stenen is het klimaat meestal koeler en vochtiger.

Paddenlelies tonen hun gestippelde bloemen vanaf de late zomer, soms tot de eerste nachtvorst. Ze zijn uitstekend te combineren met andere vaste planten, maar ook met grassen. Mooi is de combinatie met het Japans berggras (Hakonechloa macra 'Aureola'), dat zich door zijn losse groei om de rechtopstaande scheuten van de paddenlelies wikkelt.

 

Welke soorten paddenlelies zijn er?

De bekendste soort paddenlelie is Tricyrtis hirta, beter bekend als exotische tijgerlelie. Hij wordt ongeveer 60 cm hoog en is een groeikrachtige soort.De cultivar 'Miyazaki' groeit compacter. Hij wordt maar zo'n 30 centimeter hoog. Populairder zijn de cultivars van Tricyrtis formosana, zoals 'Gilt Edge' met kleurrijk blad, 'Sinonome' met lichtpaarse bloemen en paarse vlekken, of 'Purple Beauty' met witte bloemen en paars patroon. De soort Tricyrtis macrantha of Tricyrtis latifolia komt minder vaak voor.

 

Verdere informatie

Paddenlelies kunnen worden omschreven als echte exoten. Hun opvallende, meestal zwaar gespikkelde bloemen zijn een echte blikvanger. Van de paddenlelies, botanisch Tricyrtis, zijn 21 botanische soorten en talrijke cultivars bekend. Het verspreidingsgebied van de natuurlijke soort strekt zich uit van de oostelijke Himalaya, via China tot de Filippijnen en tot Japan. Ze behoren tot de leliefamilie (Liliaceae). Hun bloempatroon doet een beetje denken aan tijgerlelies of individuele orchideeën, vandaar dat ze vaak zo worden genoemd. Aangezien er geen verband is, is deze benaming vanuit botanisch oogpunt misleidend of onjuist.

Paddenlelies zijn vaste planten met een kruipende onderstam. Hieruit groeien rechtopstaande stengels met afwisselend stengelomvattende bladeren. Afhankelijk van de soort of variëteit worden de planten tussen de 25 en 80 cm hoog. In het bovenste deel van de stengels vertakken ze zich en hangen ze gebogen over. De bladeren zijn breed lancetvormig tot ovaal, sommige glad, geruwd of borstelig aan het oppervlak. Sommige soorten vertonen een gevlekt of geaderd bladpatroon. In het bovenste derde deel van de scheut ontwikkelen zich vanaf de late zomer knoppen in de bladoksels. Eind augustus is het zover en gaan de veelal solitaire bloemen open. Ze zijn stervormig tot breed trechtervormig, hebben zes bloembladen, die kunnen worden gekleurd van wit, geel, roze tot felblauw. In het midden bevindt zich een uitstekende stamper waaromheen de meeldraden zijn gerangschikt. Waarschijnlijk het meest opvallende kenmerk van de paddenlelies is het patroon van de bloemen. De vele donkere, vaak paarse vlekken doen denken aan de vacht van een luipaard of sommige paddensoorten. In de herfst ontwikkelen de bevruchte bloemen zich tot capsules met veel kleine zaadjes. Sommige soorten hebben de neiging om goed te zaaien en betrouwbaar zaailingen te produceren.

Paddenlelies zijn uitstekende planten voor lichte standplaatsen in de halfschaduw of aan de rand van bomen. Ze zijn een waardevolle toevoeging aan een herfstborder met vaste planten. Hun bloemen zijn relatief klein, maar ze scoren met hun kleur. Ze vormen uitstekende gemeenschappen met kleine tot middelgrote hosta's, sierliggers of sluiten de bodembedekker onder azalea's. Paddenlelies kunnen vele jaren leven op beschutte standplaatsen tussen bomen of struiken. De bekendste soort is de exotische tijgerlelie (Tricyrtis hirta). Het is relatief robuust en krachtig. Iets gevoeliger zijn de cultivars van Tricyrtis formosana, die op onze breedtegraden moeten worden afgedekt met vorstbescherming in de vorm van kreupelhout of vlies.

omhoog
Trusted Shops Guarantee