10% Sinterklaas KORTING op alles!* NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Overwinteren Lelies

Lelies kunnen bijna probleemloos overwinteren en hoeven normaalgesproken niet uit de grond te worden gehaald, zoals dat bij andere bloembollen het geval is.

 

Overwinteren in de tuin

Als de lelie een windbeschutte standplaats heeft onder grotere struiken of bomen, dan overleeft ze de winter meestal zonder schade. De planten verdragen echter geen drup- of stuwvocht, en hoeven daarom tijdens de rustperiode van de herfst tot het voorjaar niet worden gegoten en mogelijk ook beschut tegen de regen overwinteren. Voor het overwinteren in de tuin moet, na de bloeiperiode, het zaadbestand worden verwijderd. Het vormen van zaad verbruikt teveel kracht, die nodig is voor het herstel. Het blad echter pas snoeien of eraf trekken als het volledig bruin en verwelkt is, zodat de bol de belangrijke voedingsstoffen in het blad nog kan gebruiken. Daarna de plant rondom met humus ophopen, die haar niet alleen voedingsstoffen maar ook bescherming tegen de koude biedt.

 

Overwinteren in huis

Wie zeker wil zijn tijdens het overwinteren kan de bol uitgraven en in de kelder of op een andere koele en droge plaats bewaren. Daarvoor de bol goed laten drogen en de resten van de steel en de bladeren volledig verwijderen. Als deze plantendelen aan de bol blijven zitten kunnen ze gaan schimmelen. Dan is het het beste de bol in een kist met houtwol of schuimstofkriumels donker en koel te bewaren. Het eenvoudigste voor diegene die de lelie als potplant houdt, de bol zonder stengel en bladeren in de pot laten zitten en zo bewaren. De aarde goed laten uitdrogen.

Passend daarbij...

omhoog