Terug

Narcissen (Narcissus)

Narcissen behoren tot de bekendste en meest geliefde voorjaarsbloeiers. Geen wonder, want ze zijn er in veel verschillende soorten. Toch hebben ze twee dingen gemeen: zij zijn schitterend en, heel belangrijk, zeer eenvoudig te onderhouden. Zij kunnen jarenlang op dezelfde plek in de grond staan en moeten niet worden verplaatst om hun bloeikracht te behouden. Als ze éénmaal in de grond zitten verheugen ze ons elk jaar opnieuw met hun heerlijke gele, geel-oranje, witte of ook wel meerkleurige bloemen. Afhankelijk van de soort bloeien ze van maart tot mei en worden 10-40 cm hoog.

 

Standplaats / Verzorging

Zij zijn zonhongerig, verdragen echter ook lichte schaduw. Ook al stellen ze geen hoge eisen aan de grond, zou deze toch doorlatend moeten zijn. Droogte verdragen ze niet zo goed, stuwvocht evenmin. De beste planttijd is van september tot eind oktober. De plantdiepte bedraagt 10-15 cm, afhankelijk van de soort. Narcissen zou men eigenlijk nooit alleen moeten planten, maar in groepjes van minstens 5 stuks. Na ca. 6 jaar is het aan te raden de planten in de zomer te delen en te verplaatsen, nadat de bladeren zijn verwelkt en zijn verwijderd.

 

Bemesting

Bemest wordt met een organische meststof voor het inplanten en in februari/maart als de narcissen hun eerste knoppen laten zien. 
 

omhoog