Terug

Muscari (Druifhyacint)

Inhoudsopgave

                                                          

Hoe wordt de muscari correct geplant?

De blauwe druif, ook wel muscari genoemd, wordt in de herfst geplant tot aan de vorst, bij voorkeur in september. Een vroege zetting heeft als voordeel dat de planten wortel kunnen schieten en de winter en strenge vorst beter doorstaan. Een zonnige of halfschaduwrijke standplaats is geschikt. Plant in matig vochtige, goed doorlatende, voedselrijke grond. Maak de bodem goed los en meng zand, grind en/of compost voor zware grond. Het is aan te raden de bollen op een diepte van circa 5 tot 8 cm te planten met de punt naar boven. Groepsbeplanting van 10 tot 15 planten in perken of potten is zeer fraai. Bij het planten van meerdere bollen wordt rekening gehouden met een onderlinge afstand van 10 cm. Bij het planten in het gazon, moet de plantafstand van de muscari ruimer worden gemeten, omdat de blauwe druif na verloop van tijd verwilderd en zich verspreidt. Na het planten wordt de grond rondom de bloembollen licht aangedrukt en de planten water gegeven.

Druifhyacinten kunnen ook probleemloos in bloembakken worden gekweekt. Er moet een afvoergat in de bodem van de pot zijn en moet met een drainagelaag van zand, grind of potscherven worden opgevuld. Elke hoogwaardige en goed doorlatende potgrond is geschikt als substraat.

 

Hoe wordt de muscari correct verzorgd?

De onderhoudsvriendelijke planten hebben slechts zeer zelden extra water nodig. Extra water geven is alleen nodig op droge standplaatsen en in potten. Stuwvocht moet ten koste van alles worden vermeden. Geef de muscari tegen het einde van de zomer geen water meer, want dan bereiden de bollen zich voor op hun winterslaap. Te veel vocht in de grond kan hier rot veroorzaken.

De muscari kan vele jaren op dezelfde plaats groeien zonder bemesting. Een dun laagje compost in het voorjaar is bevorderlijk voor groei en bloei.

Om ervoor te zorgen dat de druifhyacint geen onnodige moeite doet om zaden te vormen, moet u de verwelkte bloemen afsnijden. Ze teren onnodig en kosten de plant kracht. Het gebladerte blijft, totdat het verwelkt. Dit proces is nodig, zodat de energiereserves in de bol worden opgeslagen.

 

Hoe kan de muscari worden gebruikt?

De blauwe druif zorgt voor mooie accenten in de lentetuin. Samen met andere vroege bloeiers zoals hyacinten, narcissen of tulpen betoveren ze met hun opvallende, meestal blauwe druivenbloesemen. Op geschikte standplaatsen kan de muscari zelfs onder bomen of naast struiken staan ​​en zorgen voor afwisseling in bloemenweiden en op gazons. Druivenhyacinten zijn ideaal voor verwildering en vormen na verloop van tijd weelderige bloementapijten in de tuin. De planten voelen zich ook thuis in de rotstuin en sieren, geplant in potten en bakken, het balkon en terras. Met haar fijne geur en lange bloeiperiode is de muscari ook een waardevolle voedselbron voor bijen en andere insecten.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee