Terug

Lelie (Lilium)

Lelies hebben iets majestueus over zich en behoren beslist tot de elegantste zomerbloemen. Vanwege haar kunstvolle schoonheid en haar kwaliteit is de lelie zeer geliefd als snijbloem. Haar hoge slanke stengel draagt bloemen in een geweldige hoeveelheid aan kleuren en vormen. Een leliebol is geschubd met vlezige bladdelen, waaruit zich in de zomer een onvertakte, met bladeren bedekte stengel ontwikkeld.

 

Standplaats

De lelies hebben een humeuze doorlaatbare bodem nodig. Zij houden niet van stuwvocht en bodemverdichting. Veel lelies wensen een normale, zonnige standplaats in de tuin met een beetje schaduw. Het beste is als de bloemen in de zon zijn, maar de onderste bladeren een beetje schaduw krijgen. Zij zijn uitstekend geschikt voor borders, onder struiken en zijn goed te combineren met rozen. Ook solitair in potten op het terras en het binnhof komen de lelies goed tot hun recht. Lelies houden ervan enkele jaren op dezelfde plaats te staan. Dan laten ze graag zien wat voor een enorme bloeikracht ze hebben. Dit zou ook geen probleem moeten zijn omdat de bollen voldoende winterhard zijn.

 

Verzorging

Lelies zijn dankbare planten die absoluut winterhard zijn. Ze worden in een doorlaatbare grond op de 2,5-voudige bolhoogte geplant. De vermeerdering volgt door zaden in de herfst of het voorjaar, of door broedbollen in de herfst. Deze vormen zich aan de basis van de stengels. De stengel van de plant goed steunen, zodat ze niet afbreekt.

omhoog