Terug

Hyacinten correct verzorgen, snoeien en planten

Inhoudsopgave

 

Hoe worden hyacinten correct geplant?

In de tuincultuur worden de bollen in het najaar ongeveer 10 cm diep op gelijke afstand van elkaar geplant. Als standplaats is een zonnige, soms licht halfschaduwrijke standplaats aan te raden. Standplaatsen op het zuiden zijn ideaal, idealiter voor huismuren. Hyacinten kunnen bijzonder goed tegen warme voeten. De grond moet waterdoorlatend zijn. Stuwvocht, vooral in de winter of tijdens de rustperiode in de zomer, kan leiden tot blijvende schade aan de bol. In het voorjaar mag de grond wat natter zijn, maar in de zomer moet zij uitdrogen. In tegenstelling tot andere bolgewassen is de hyacint wat veeleisender. Dit geldt voor extreme bodems, zowel arme zand- als verdichte kleigronden. Meng bij zandgronden ruim compost of potgrond. Kleigronden worden losgemaakt met een graafvork en indien nodig vermengd met zand en humus. Ervaren tuinders vullen een drainagelaag van één tot twee centimeter dik met grind op de bodem van het plantgat. Het dient als basis voor de bollen en voorkomt mogelijke vochtschade.

Dezelfde procedure kan worden toegepast in de potcultuur. Teveel water in potten is over het algemeen een probleem. Als het vocht zich ophoopt, beginnen de bollen te rotten. De voorjaarsbloeiers kunnen uitstekend opgepord worden. Daarom zijn hyacinten populair als eerste kleuraccenten in de late winter of het vroege voorjaar. Net als hun broers en zussen worden hyacintenbollen in de herfst geplant. Het is het beste om potten van keramiek of aardewerk te gebruiken met een goede afwatering aan de onderkant. Als substraat wordt een zeer doorlatende, matig vruchtbare grond gebruikt. Indien nodig wordt wat zand toegevoegd om de ventilatie te vergroten. De bollen worden alleen zo diep ingebracht dat de punt iets uitsteekt.

De hyacinten in de pot worden ongeveer 6 weken bewaard op een koele, donkere plaats tussen de 5 en maximaal 7 graden Celsius om ze voort te stuwen. Zodra de kieming zo'n 3 centimeter is, wordt het licht- en temperatuurbereik langzaam opgevoerd. Wees voorzichtig met water geven, want teveel of nat maken van de scheuten kan de planten beschadigen. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid, kunnen de hyacinten eind maart of april in de tuin worden gezet. Laat de planten buiten acclimatiseren en wacht met uitplanten tot de laatste nachtvorst.

Hoe worden hyacinten verzorgd?

Bij het kweken in de tuin is geen grote expertise vereist. Zodra de grond aan de eisen voldoet, zorgen de bolgewassen ervoor. In het voorjaar bemesten met plantenmeststof verhoogt het bloeiplezier. De voedingsstoffen worden toegediend tijdens het ontluiken voor de bloei. Verder mag de grond tijdens het groeiseizoen niet uitdrogen. Houd de grond vochtig tot het inzakt. Daarna richt de nattigheid schade aan en mag de grond tot de herfst uitdrogen.

Uitgeplante hyacinten trotseren strenge vorst in de winter. Alleen late vorst die optreedt na of met knopvorming kan vorstschade veroorzaken. In dit geval is het voor een korte tijd de moeite waard om ze te bedekken met kreupelhout, fleece of jutezakken. Potten worden buiten verpakt en beschermd tegen bevriezing. Hyacinten mogen geen vorst krijgen. Als de thermometer onder nul zakt, moeten de planten naar binnen worden gebracht.

Bij de vermeerdering worden de bollen in de zomer gerooid als ze in rust zijn en worden de uitlopers gescheiden. Ze worden individueel geplant en ontwikkelen zich in de komende jaren tot bloeiende planten.

 

Hoe kunnen hyacinten gebruikt worden?

Hyacinten zijn de belichaming van de lente. De doordringende geur is uniek en luidt de lente in huis in. De kleurrijke bloemen kunnen in voorjaarsaanplantingen gecombineerd worden met primula‘s, ranonkels of narcissen. Nadat ze zijn uitgebloeid, worden de planten niet weggegooid, maar naar de tuin verplaatst. Ze zijn geschikt als kleurrijke vroege bloeiers in bloemen- en gemengde borders. Op geschikte plaatsen kunnen ze vele jaren leven.

 

Welke soorten hyacinten zijn er?

Alle tegenwoordig gangbare hyacintensoorten zijn voortgekomen uit de soort Hyacinthus orientalis. De bloeiperiode begint al in januari en betovert met blauwe, roze, rode, violette of witte tinten. Behalve geel is er een breed scala aan kleuren te vinden bij hyacinten. Later, vanaf maart, afhankelijk van het weer, beginnen de bolgewassen buiten te bloeien.

 

Zijn hyacinten giftig?

Alle delen van de hyacintenplant zijn licht giftig. Bij consumptie veroorzaken ze misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen. Allergische reacties kunnen het gevolg zijn van direct huidcontact.

 

Verdere informatie

De hyacinten, botanisch Hyacinthus, behoren tot de eerste en populairste voorjaarsbloeiers. Ze zijn ongetwijfeld geliefd om hun verleidelijke geur, die met primula‘s, narcissen en ranonkels de eerste lentegevoelens in de winter oproept. Het botanische geslacht zou vernoemd zijn naar een knappe jongen uit een Griekse legende. Het is echter niet helemaal zeker, omdat er verschillende interpretaties zijn uit de oudheid. Wat wel zeker is, is dat hyacinten al 500 jaar als plant in Engeland worden gekweekt. 3 soorten vormen het botanische geslacht, die inheems zijn in West- en West-Azië. Ondanks hun populariteit worden ze zelden gevonden in natuurlijke habitats. Dat geldt ook voor de tuinbouwkundig interessante soort Hyacinthus orientalis. Daaruit zijn talloze cultivars voortgekomen in een kleurenspectrum van fel donkerblauw, roze, rood, violet en wit.

De tuinhyacint vormt een duurzame bol die zich in een cyclus van drie jaar van binnenuit vernieuwt. Het is mollig en groeit tot 6 cm dik. Riemvormige bladeren met een lengte tot 30 cm ontspruiten uit de bol. In het vroege voorjaar verschijnen kleurrijke, sterk geurende bloemen in losse trossen. 40 individuele bloemen per tros zijn niet ongewoon. De planten gebruiken de tijd tot de zomer om nieuwe kracht te putten en trekken dan naar binnen.

Tuinhyacinten zijn ideaal in voorjaarstuinen, bloemperken en gemengde beplantingen in de tuin. De bolgewassen zijn als potplant nog populairder als ze de huiskamer voor een korte tijd met hun geur vullen. Ze sieren seizoensgebonden bloembakken, lentearrangementen en kunnen als snijbloem worden gebruikt.

Mensen met een allergie kunnen gevoelig reageren op de sterke geur. Hyacinten zijn ook licht giftig. Consumptie leidt tot misselijkheid en ongemak. Direct contact kan huidallergieën verergeren.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee