Terug

Gloriosa rothschildiana Ruhmeskrone

Als u een bijzondere klimplant voor de pot en kuip op het balkon of terras zoekt, dan is de exotische gloriosa rothschildiana de juiste keus. De naam is afkomstig van het Latijnse gloriosus, wat roemvol betekent. De Gloriosa is een heel bijzondere verschijning. Wij noemen hem klimmende lelie. Internationaal spreekt men ook van kruipende lelie. Anderen noemen hem vlammende lelie of glorielelie of erekroon. Hoe verschillend ook, het zijn allemaal namen die bij het zien van de Gloriosa heel toepasselijk lijken. 

 

Standplaats en Verzorging

Vanaf februari worden de lange wortels horizontaal ca. 3 cm diep in een pot gelegd en met aarde bedekt. Hierbij moet er op worden gelet dat de punt van de wortel niet beschadigd wordt. De pot moet op een warme plaats staan omdat temperaturen van ca. 22° C het uitlopen bevorderen. De bodem moet gelijkmatig vochtig worden gehouden, vooral bij de droge verwarmingslucht kan de plant snel uitdrogen. Na ca. 1,5 tot 2 maanden kan de plant bij een goede verzorging reeds in volle bloei staan.

Vanaf half mei is het al mogelijk de plant op het balkon, terras of op een warme plaats in de tuin te zetten. De hele zomer lang kan ze dan op een windbeschutte en warme plek doorbrengen, maar niet in de volle middagzon. Als ze ca. 2x per week wordt gegoten en 1x per week een stikstofhoudende vloeibare meststof krijgt heeft de klimmende lelie de beste vooruitzichten om rijkelijk te bloeien.

De plant kan met een klimhulp een lengte van 1 meter bereiken en tooit zich in de zomer met haar bizarre bloemen.

 

Overwinteren

Na de bloei trekt de gloriosa zich in de herfst terug. Dan hoeft de plant ook geen water meer te krijgen. De bovengrondse resten kunnen worden gesnoeid en de wortel kan in een pot bij ca. 10-15° C op een donkere plaats overwinteren. De verzorgingsperiode begint weer in het vroege voorjaar, dan wordt de gloriosa in huis gehaald en gegoten. Korte tijd later loopt de plant dan weer opnieuw uit.  

omhoog
Trusted Shops Guarantee