Terug

Gloriosa Rothschild (Gloriosa rothschildiana)

De Gloriosa, ook wel prachtlelie of klimmende lelie genoemd, stamt uit het tropische Afrika en behoort tot de lelieachtigen. Deze uiterst attractieve graciele soort is de enige klimmende lelie.  In de zomermaanden kan ze goed in de tuin staan, maar omdat middeneuropa niet winterhard is, zou ze in een pot of kuip moeten worden opgekweekt. De Gloriosa vormt meterslange scheuten, die aan een klimhulp moeten worden opgebonden. De exotische, vuurrode bloemen met een gele rand en de bloemkelk bevinden zich op ca 20 cm lange, draadachtige stelen en hebben ca. 20 cm brede bloembladeren.

 

Verzorging

De knollen in een pot met doorlaatbare grond planten en ca. 3 cm hoog afdekken. Ze worden in de lengte (dus loodrecht) dicht onder de grond geplant, daarbij is het belangrijk de gevoelige knoppen niet te beschadigen. Zij kan dicht bij de grond staan. Pas wanneer de wortels hun werk zijn gaan doen wordt ook het bovenaardse deel van de plant gevormd - dan gaat het ongelooflijk snel en uw Gloriosa groeit iedere dag 10 centimeter en meer! De optimale temperatuur voor de plant is 22° C.
Vanaf half mei kan de plant dan buiten op het balkon of terras op een lichte standplaats staan.


Na de bloeiperiode - in de herfst - trekt de plant zich terug, de verwelkte bladeren kunnen worden afgesneden. Tijdens het overwinteren kan de knol in de pot blijven, of - zoals men dat bij dahlia's doet - uit de grond halen en bij ca. 10° C in een turfkist droog overwinteren. In het voorjaar kan de knol dan worden gedeeld - snijd ze niet in te kleine stukjes, want hoe groter de knol, hoe mooier de bloem - en na de "ijsheiligen" kan ze dan weer op het balkon of in de tuin.

 

Water / Bemesting

Gedurende de groeiperiode gelijkmatig vochtig houden, maar niet te nat omdat de plant gevoelig is voor stuwvocht. Wekelijks van mei tot september met vloeibare meststof bemesten.

omhoog