Terug

Gladiolen (Gladiolus)

Gladiolen zijn kenmerkend voor hun bijzonder mooie en grote bloemen en zijn zowel geschikt als snijbloemen voor de woning of als sierplant in de tuin. Ze zijn vooral te vinden in het zuiden van Europa, het nabije oosten en - van hier komen de meeste en kleurrijkste exemplaren - in zuid-Afrika. 

 

Standplaats

Op grond van de meestal warme vindplaatsen van de gladiolen, zijn de bollen normaalgesproken gevoelig voor vorst. Daarom is het beter de gladiolen pas dan in de grond te zetten als het vorstgevaar klein is. Tot die tijd is het aan te bevelen de bollen in een droge, vorstvrije en luchtige ruimte te bewaren. De ideale plantafstand is ca. 20 cm. Zij houden van een losse, zandige en licht vochtige grond.

 

Snijden

Voor de bloemenvaas worden gladiolen indien mogelijk in de knop afgesneden, dus als de onderste knop open gaat. Bij het snijden is het aan te raden zo'n 2 tot 3 bladeren er aan te laten zitten, zodat de plant genoeg voedingsstoffen kan verzamelen.  

 

Overwinteren

Zodra in de herst de bladeren gaan verkleuren, kunnen de bollen uit de grond worden gehaald. De bladeren worden dicht boven de bol afgesneden en alle afgestorven wortels en aardresten worden verwijderd. Zo geprepareerd kunnen de planten op een droge en vorstvrije plek (kan donker zijn) probleemloos overwinteren en haar bloemenpracht het jaar daarop weer vertonen.

Passend daarbij...

Gladiool 'Circus Club'
Gladiool 'Circus Club'10 bollen
€ 4,75
Gladiolen 'Zigeunerbaron'
Gladiolen 'Zigeunerbaron'15 stuks
€ 4,25
Gladiolen 'Mon Amour'
Gladiolen 'Mon Amour'12 stuks
€ 4,25
omhoog