Terug

Dahlien (Dahlia)

Dahlia’s stellen meer eisen aan het onderhoud dan andere zomerbloemen. Als troost voor alle moeite bloeien deze dan ook bijzonder mooi, welig en langdurig.

 

Standplaats en Verzorging

De oorspronkelijk uit het zonverwende Mexico stammende dahlia’s geven de voorkeur aan een zonnige standplaats, maar gedijen ook in de halfschaduw. Ze hebben een goed doorlaatbare humeuze bodem nodig. Tijdens de hete zomermaanden zijn dahlia’s erg dorstig en moeten vaak worden gegoten. Belangrijk is het dat stuwvocht (“natte voeten”) wordt vermeden.

 

De juiste planttijd voor dahlia’s is begin mei als de nachtvorst niet meer diep in de bodem dringt dat de bollen beschadigd kunnen worden. Jonge plantjes die in huis zijn voorgekweekt kunnen pas na de ijsheiligen (half mei) in de volle grond worden geplant omdat deze vorstgevoelig zijn.

 

Bij de plantdiepte wordt een verschil gemaakt tussen bollen en jonge plantjes. De bollen worden zo diep geplant dat deze slechts met een paar centimeter aarde bedekt zijn. Maximaal zo diep als de schep. Bij voorgekweekte plantjes moet de kroon bij het planten precies boven de grond uitsteken. De plantafstand bedraagt bij hoge soorten 80-100 cm, 60-70 cm voor pompon-, bal-, halskraag- en eenvoudige dahlia’s, en 30-40 cm voor mignondahlia’s. Bij de hoge soorten worden de planten vanaf 30 cm hoogte aan een stok gebonden.

 

Snoeien en overwinteren

 

In de zomer moeten de uitgebloeide bloemen en zaadballen worden verwijderd omdat anders de bloei nalaat. In de herst, als de nachtvorst begint, worden de bollen uit de grond gehaald. Snoei de plant een handbreed boven de grond af, graaf de bol voorzichtig uit en klop de losse aarde eraf. Na het drogen overwinteren de bollen het beste in turf, zand of zaagmeel in een vorstvrije, koele, droge ruimte.  De bollen hebben dan ook geen water nodig.

 

Bemesten

Zodra de dahlia’s in mei uitlopen, kunnen deze met een organische meststof worden bemest. In de zomer juli/augustus worden de dahlia’s opnieuw bemest. Omdat de planten nu krachtiger zijn verdragen deze ook een volledige meststof. (universeel of bloembollenmeststof)

Passend daarbij...

Dahlia 'Bumble Rumble®'
Dahlia 'Bumble Rumble®'2 stuks
€ 4,29
Dahlia 'Veritable'
Dahlia 'Veritable'2 bollen
€ 5,30
Dahlia 'Jescot Lingold'
Dahlia 'Jescot Lingold'2 stuks
€ 3,95
omhoog