Dahlia‘s planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om dahlia’s te planten?
    • Dahlia’s worden normaal gesproken vanaf half mei, na de ijsheiligen, in de volle grond geplant. De warmteminnende bolgewassen kunnen ook vroeger onder glas worden voorgekweekt.
  2. Welke standplaats is geschikt om dahlia’s te planten?
    • Dahlia’s zijn prachtige bloeiende planten, die hun hoofden graag naar de zon uitstrekken. Aan zonnige plaatsen wordt daarom de voorkeur gegeven want deze zijn voordelig voor het ontstaan van bloemen.  
  3. Moet worden gelet op een plantafstand en een plantdiepte?
    • Afhankelijk van de grootte van de bol, worden dahlia’s maximaal op één schopdiepte geplant. De plantafstand is daarvan afhankelijk hoe groot de dahlia later wordt, want kleine dahlia’s hebben minder plaats nodig dan hoog groeiende soorten.
  4. Verdere Informatie

 

Afgezien van klimatologisch gunstige wijnbouwgebieden, is het aan te bevelen dahlia’s vanaf half mei te planten. Na de ijsheiligen wordt er meestal geen vorst meer verwacht. In milde of beschutte gebieden kan ook vroeger worden geplant.  Het is ook mogelijk dahlia’s in een broeibak, kas of serre voor te kweken. Op deze manier wordt de periode tot de bloei verkort. Vanaf eind maart of begin april worden de bollen in doorlatende potgrond in kuipen geplant en matig warm gehouden. Als het een mooie lente is, kunnen de bollen ook buiten staan. Alleen bij vorstgevaar worden ze dan weer naar binnen gehaald.

 

De botanischen soorten van de dahlia stammen uit het Mexicaanse gebied. Ze zijn warmteminnend en zoeken de zon zelfs op. Aan een zonnige plaats in de tuin of op het terras wordt, door de bloeikrachtige dahlia’s,  de voorkeur gegeven.   Deze kunnen in elke doorlatende, frisse en vruchtbare aarde worden geplant. Meestal is elke bewerkte bodem geschikt, vooral dan als er voedingsrijke humus of compost doorheen gemengd wordt. Kritisch is een koude, natte kleibodem. Dit kan tot rotting van de bollen leiden. Hier is het raadzaam met zand of kiezelstenen een drainagelaag aan te brengen. Ophopend vocht ontstaat niet in een droge zandbodem. Dit kan echter water- en voedingstekort veroorzaken. Om deze bodem te verbeteren wordt een groot plantgat gegraven en dit volledig met compost of potgrond opgevuld. Als de bodem niet geschikt is, kunnen dahlia’s ook heel goed in potten worden gehouden. Als potgrond is elke vruchtbare en doorlatende potgrond geschikt. Het gat in de pot wordt met een drainagelaag van zand en potscherven bedekt. Deze verhinderen dat wortelschade ontstaat als er te vaak wordt gegoten.

 

De plantdiepte is afhankelijk van de grootte van de bol. Bij uitgegroeide bollen kan men één schopdiepte nemen. Belangrijk is, dat de punt van de dahliabol slechts met enkele centimeters aarde bedekt is. De plantafstand kan bepaald worden door de uiteindelijke groeihoogte. Een dahlia die ca. 1 meter hoog wordt, heeft een afstand van minstens 50 cm tegenover de buren nodig. Als de afstand te gering is, kan er een tekort aan water en voeding ontstaan. Bovendien is het gevaar van ziektes en ongedierte groter.

 

Verdere Informatie

Er zijn bijna geen mooiere bloeiende planten voor de tuin dan dahlia’s, Haar vaak reusachtige bloemhoofden staan stralend in het bloemperk, tot grote vreugde van elke tuinder.  Door hun oorspronkelijke mexicaanse afkomst zijn dahlia’s gevoelig voor koude en worden in onze regio als kuipplanten of als bollen gehouden. Dit betekent dat de bollen in de winter vorstvrij op een koele plek worden bewaard en uiterlijk half mei, na het laatste vorstgevaar, worden geplant.

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee