GRATIS verzending vanaf € 49,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

GRATIS verzending vanaf € 39,- bestelwaarde*! NAAR DE KORTINGSCODE

Terug

Dahlia's correct planten, overwinteren en verzorgen

Inhoudsopgave:

 

Hoe worden dahlia's correct geplant?

Het is door haar warme thuisland dat dahlia's in ons land niet voldoende winterhard zijn. Voor ijsheiligen of half mei planten is riskant en kan tot bevriezing leiden. Dit geldt met name voor uit de woning meegebrachte planten of uitgelopen bollen. Meer over het onderwerp Dahlia's planten.

 

Welke standplaats is geschikt voor dahlia's?

De bollen worden in de tweede helft van mei buiten geplant. Zonnige standplaatsen met goed doorlatende, vruchtbare, humusrijke grond zijn aan te raden. Het mag niet te stevig zijn, want de bollen moeten goed in de grond kunnen wortelen. Hoewel de prachtige bloeiende planten voldoende bodemvocht nodig hebben, mag er in geen geval stuwvocht optreden. Als dahlia's te vochtig staan, bestaat het risico dat de dahliabol snel gaat rotten. De plantdiepte is afhankelijk van de bolmaat. In het algemeen is het voldoende als de bollen hooguit op schopdiepte liggen en slechts enkele centimeters aarde bevatten.

Er moet voldoende afstand tot de naburige planten worden gepland. Als vuistregel geldt dat dahlia's ongeveer half zo breed als hoog worden. Bij een dahliasoort met een hoogte van 1 meter kan de plant zo'n 50 centimeter breed worden. Een gelijkwaardige afstand tot de buurman is geen vergissing.

Dahlia's zijn goed te combineren met andere dahliasoorten in bloemperken. Ook zomerbloemen en vaste planten zijn goede begeleiders. Open gaten tussen vaste planten kunnen worden opgevuld met dahlia's. Door hun soms weelderige groeihoogte kunnen ze ook als zomerbloeiende haag aan de rand worden geplant.

 

Hoe worden dahlia's correct verzorgd?

Als dahlia's op hun standplaats worden geplant, moet ervoor worden gezorgd dat de bodem gelijkmatig vochtig is. Droogte verzwakt de groei en bloei. Overmatig water geven moet echter worden vermeden, omdat rot in het wortelgebied snel een serieus probleem kan worden. Overmatig water geven belemmert de bloei, omdat er dan meer bladeren dan bloemen ontstaan.

Dahlia's staan ​​erom bekend snel te groeien. Om hun uiteindelijke hoogte en bloei te bereiken, heeft u veel voedingsstoffen nodig. Op goed vruchtbare gronden zijn meststoffen nauwelijks nodig. Op normale tuingronden kan in het begin van de zomer wekelijks een stikstofhoudende totaalbemesting of bloembollenbemesting gegeven worden. Kaliumrijke meststoffen zijn aan te raden van midden tot nazomer. Ze zorgen ervoor dat de plant meer kracht krijgt.

Aan het begin van de bloeiperiode zorgen steunen voor een rechtopstaande groei en beschermen ze tegen omvallen. Na regenval en sterkere wind worden scheuten met grote bloemen zo zwaar dat ze omvallen en niet meer kunnen staan. Dit gevaar kan worden verminderd als uitgebloeide spruiten worden weggesneden.

 

Hoe worden dahlia's overwinterd?

In gebieden met weinig tot geen vorst kunnen dahlia's met winterbescherming buiten blijven staan. Een afdekking met droge bladeren en een eroverheen getrokken folie beschermt tegen winterschade.

Bij de eerste zwakke vorst worden de bladeren bruin en de spruit sterft. De afgestorven plantendelen worden ongeveer 15 cm boven de grond afgesneden en in de compost gegooid. De bollen worden zorgvuldig gerooid, losse grond afgetapt en afgeborsteld. Rotte plekken of beschadigde worteldelen moeten worden weggesneden en idealiter worden gedesinfecteerd met houtskoolpoeder. De bollen worden ondersteboven gedroogd en vervolgens in droog zaagsel, zand of turf gewikkeld.

De bakken staan ​​in een vorstvrije, koele en droge ruimte. De dahliabollen hebben in de winter geen water nodig. Alleen regelmatig controleren of de bollen verdrogen en gerimpeld zijn. In dit geval moeten ze met water worden besproeid. De waterfilm moet zo snel mogelijk weer opdrogen om een ​​schimmelinfectie te voorkomen.

Als de bollen tegen het einde van de winter beginnen te ontkiemen, worden ze in potten of bakken gezet. Voedingsarme grond of zand is geschikt als tijdelijk substraat. De ingepakte dahlia's worden op een lichte, koele plaats gezet, totdat ze buiten worden geplant. Zorgvuldig water geven en ongediertebestrijding behoren tot half mei tot het reguliere verzorgingswerk.

Dahlia 'Edge of Joy'
Dahlia 'Edge of Joy'2 bollen
€ 5,30
Dahlia 'Pulp Fiction'
Dahlia 'Pulp Fiction'2 bollen
€ 6,45
Dahlia 'Rebecca's World'
Dahlia 'Rebecca's World'2 bollen
€ 7,25

Wanneer is de bloeipeiode van dahlia's?

De bloeiperiode van dahlia's begint midden in de zomer en eindigt vaak met de eerste vorst in de herfst. Hoe weelderig de bloem wordt, hangt af van de standplaats, de voeding en de watervoorziening. Zowel een tekort als een teveel zorgen voor een zwakke bloei, net als een te schaduwrijke standplaats.

 

Hoe worden dahlia's correct gesnoeid?

Dahlia's worden na de eerste vorst in de herfst of vlak voor het rooien teruggesnoeid. Zodra de bladeren zwart worden, wordt de spruit teruggesnoeid tot ongeveer 15 cm. Verdere snoeimaatregelen beperken zich tot het knijpen van de scheutpunten als de planten ongeveer 40 cm hoog zijn. Deze maatregel bevordert de vertakking. Grootbloemige dahlia's zijn beperkt tot ongeveer drie tot vijf bloeiende scheuten als ze knoppen vormen, kleinbloemige dahlia's tot zeven tot tien bloeiende scheuten. Deze maatregel bevordert goed ontwikkelde bloemhoofdjes.

 

Hoe worden dahlia's correct vermeerderd?

De meeste dahlia's kunnen in het voorjaar worden vermeerderd door stekken. Ze wortelen binnen enkele weken onder glas danwel stilstaande lucht.

De vermeerdering vindt anders plaats dan bij veel andere bolgewassen. Dahliabollen worden in het voorjaar voortgestuwd. Zodra de scheuten ongeveer 2 tot 3 cm lang zijn, scheidt u de wortels in individuele wortelstukken met elk een scheut. De scheidingsstukken worden na het laatste vorstgevaar ca. 10 cm diep in het perk geplant.

 

Hoe worden dahlia's beschermd tegen ziekten?

Dahlia's kunnen worden aangetast door tal van ziekten en plagen. Deze omvatten schimmelziekten, zoals echte meeldauw of rot op de overwinterende bollen, bronsvlek als een virusziekte of bladluizen, blindkevers, spintmijten, rupsen of slakken als ongedierte. Preventie is zeer aan te raden gezien het grote aantal schademogelijkheden. Koud en vochtig zijn veelvoorkomende veroorzakers van schimmelinfecties. Luizen, mijten of insecten kunnen onder controle worden gehouden met pesticiden. Slakken zijn een probleem in het voorjaar. De jonge, malse scheuten zijn erg geliefd bij ongedierte. Ze worden afgenomen of verminderd met preparaten voor slakkenbestrijding.

 

Veelgestelde vragen over dahlia's:

Zijn dahlia's giftig?

Het is niet bekend dat dahlia's giftig zijn. De bol is zelfs eetbaar, al staat de dahlia daar niet om bekend.

 

Verdere informatie

Vrijwel geen enkel plantengeslacht inspireert met zo'n verscheidenheid aan bloemvormen, kleuren en maten als dahlia's. Uit de bijna 30 verschillende soorten zijn meer dan 20.000 verschillende cultuurvormen voortgekomen. Dahlia's zijn bolachtige vaste planten afkomstig uit de bergachtige streken van Mexico en Midden-Amerika. De bladeren zijn meestal geveerd, getand aan de rand en midden- tot donkergroen van kleur. De vorstgevoelige planten zijn populair vanwege hun decoratieve bloemhoofdjes, die in de zomer verschijnen. Ze kunnen grofweg worden verdeeld in meer dan 10 groepen:

  • Enkele Dahlia's - eenvoudige bloemvorm met een open hart
  • Waterlelie dahlia's - dubbele bloemvorm met weinig brede straalbloemen
  • Halskraag dahlia's - binnenste straalbloemring in kraagvorm
  • Anemoonbloemige dahlia's – dubbele bloemen met een of meer naar boven wijzende ringen van platte straalbloemen en buisvormige bloemen
  • Pompon dahlia‘s – Bolvormige, dicht gevulde bloemen van klein formaat
  • Baldahlia‘s - grote, bolvormige, bolvormige bloemhoofdjes
  • Semicactus dahlia's - dubbele kop met licht puntige straalbloemen
  • Cactus dahlia's - dubbele kop met lange, puntige straalbloemen
  • Decoratieve dahlia's - dubbele koppen zonder centrale schijf
  • Gemengde dahlia's – orchideevormige of pioenvormige bloemhoofdjes

 

Bovendien verschillen dahlia's in hun bloemgrootte. Soorten met een diameter van meer dan 25 cm zijn reuzenbloemig, grootbloemig tussen de 20 en 25 cm, middelgroot tussen de 15 en 20 cm, kleinbloemig tussen de 10 en 15 cm en dwerg onder de 10 cm.

De bloeiperiode begint halverwege de zomer en duurt tot in de herfst. Ze sieren zowel bloemen- als vaste plantenborders, maar ook in grote potten of kuipen. Veel soorten zijn geschikt om te snijden, waardoor dahlia's als snijbloem een ​​sieraad voor de woonkamer zijn.

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden in de tuincultuur, maar de verzorging is beperkt. Hun bijzondere kenmerk is het gebrek aan vorsttolerantie, wat een vorstvrije overwintering vereist. Regelmatig werk in het voor- en najaar is dan ook onvermijdelijk. Maar de inspanning wordt beloond, zodra de tuinplanten in hun zomerbloeierswoede vallen.

Passend daarbij...

Dahlia 'Pulp Fiction'
Dahlia 'Pulp Fiction'2 bollen
€ 6,45
Dahlia 'Rebecca's World'
Dahlia 'Rebecca's World'2 bollen
€ 7,25
Dahlia 'Edge of Joy'
Dahlia 'Edge of Joy'2 bollen
€ 5,30
omhoog
Trusted Shops Guarantee