Terug

Calla correct overwinteren, snoeien en vermeerderen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt de calla correct geplant?

Bij het kweken moet u weten dat calla's voornamelijk op het zuidelijk halfrond voorkomen. Vanwege seizoenschommelingen vindt u af en toe andere onderhoudsinstructies. Als de bollen droog en in de rustfase zijn, kunnen ze bijna altijd worden geplant. Omdat de tropische planten hier slechts gedeeltelijk winterhard zijn, is de teelt aangepast aan de seizoenen.

 

Welke standplaats is geschikt voor de calla?

De bollen of wortelgoed worden in maart geplant in potten van ongeveer 10 cm diep in voedselrijke, humusrijke grond. Ze staan ​​helder opgesteld, maar weg van de brandende middagzon. Lichte windbewegingen zijn niet schadelijk voor de tropische planten, alleen sterke wind droogt het gebladerte uit en beschadigt de plantontwikkeling. Daarom is een goed windscherm de moeite waard. De plaats mag in het begin niet te warm zijn. Na half mei gaan de potten naar buiten. Daarvoor bestaat nog het gevaar van de laatste en gevaarlijke late nachtvorst.

Deze tijd is ook geschikt voor het uitplanten van Zantedeschia aethiopica, die in milde klimaten buiten kan staan. Het wortelgoed plant u op een vochtige plaats, bijvoorbeeld aan de rand van een vijver met een plantenmand. Deze kan er aan het begin van de rustperiode gemakkelijk uit worden getild en droog worden bewaard.

 

Hoe wordt de calla verzorgd?

Na het planten van de calla duurt het even voordat de eerste blaadjes zich vormen. Er wordt in deze periode slechts matig tot weinig water gegeven. Zodra het uitlopen toeneemt, krijgt de plant voldoende water en wordt het substraat vochtig gehouden.

Als moerasplanten hebben ze tijdens de groei bovengemiddeld veel vocht nodig. De potten kunnen zelfs in een schotel met water staan ​​tot de bloemen verwelken.

Calla's krijgen om de twee weken een volledige bemesting totdat de bloemen in augustus volledig zijn verdord. Een gebrek aan vocht en voedingsstoffen heeft een negatieve invloed op de bloei en bolgezondheid.

 

Hoe wordt de calla overwinterd?

Naleving van de rustfase is cruciaal in de teelt van de Zantedeschia. Nadat de laatste bloemen zijn uitgebloeid, stopt u uiterlijk in oktober met water geven. De grond mag volledig drogen, waardoor de rustfase wordt geforceerd. De rustende planten worden tot februari koel en vorstvrij bewaard bij 8 tot 10°C.

 

Hoe worden de calla bloemen gesnoeid?

De bloeiperiode van de calla duurt in potcultuur buiten van juni tot augustus. Gedurende deze periode lopen bloemstengels uit de bollen. Zodra ze verdorren, worden ze aan de basis afgesneden met een schaar of een scherp mes en verwijderd. Nieuwe bloemen worden niet meer vermeerderd, dus de bloem is in augustus uitgebloeid.

 

Hoe wordt de calla vermeerderd?

Generatieve vermeerdering door zaden is mogelijk met de zuivere calla soort. Ze worden direct na het rijpen van de zaden gezaaid bij 20 à 25°C. Hybriden worden in het voorjaar verdeeld voordat ze ontkiemen. Dit is goed te combineren met verpotten of planten.

Hoe kan de cala gebruikt worden?

Calla's zijn prachtige en opvallende tropische planten uit Afrika. Ze zijn hier in de meeste gevallen niet winterhard en worden gehouden als mooie potplant op lichte standplaatsen op balkons, terrassen en in de tuin. Ze kunnen zelfs aan de rand van de vijver worden geplant, maar moeten aan het begin van de rustperiode in de serre kunnen drogen.

De hybriden van de soort Zantedeschia elliottiana met gele bloemkolven en schutbladen en Zantedeschia rehmannii met witte tot donkerpaarse bloemen zijn vaak wijdverbreid. De soort Zantedeschia aethiopica en zijn varianten staan ​​ook wel bekend als tuin- en kamerplanten. Het vormt prachtige, grote, witte bloemen. Ze zijn effen of kunnen groenachtig getint zijn aan de bovenkant van het schutblad. Zantedeschia is af en toe als snijbloem te vinden in bloemenspeciaalzaken.

Is de calla giftig?

De meeste planten uit de aronskelkfamilie bevatten gifstoffen, en dat geldt ook voor calla‘s. Ze mogen in geen geval worden gegeten, omdat vergiftigingsverschijnselen het gevolg zijn. Contact met het sap veroorzaakt huidirritatie.

 

Verdere informatie

Calla dankt zijn botanische naam Zantedeschia aan de Italiaanse botanicus en natuurkundige F. Zantedeschi. De vaste planten soorten uit Zuid- en Oost-Afrika vormen dikke, vlezige wortelstokken. In hun thuisland groeien calla‘s in vochtige grond of aan de oevers van rivieren en meren die tijdens het droge periode‘s opdrogen. Onder de Calla's worden 8 soorten gerekend. Daarnaast zijn er tal van hybriden als cultivars uit de tuinbouwkwekerij. Hun sierwaarde ligt in de kenmerkende bloemvorm. Aronskelkplanten (Araceae), waaronder calla‘s, vormen een schutblad. Dit is een bloemschede of een levendig gekleurd schutblad dat onder bloemkolven (spadix) zit.

Calla‘s of Zantedeschia wordt ook wel moerasplant genoemd. Ze groeien buiten bij vijvers en in moerassen. De naam en hun familieband verbindt hen, maar ze hebben niets direct met elkaar te maken.

Calla's zijn populaire sierplanten met een geringe winterhardheid. Ze worden vaak gebruikt in potten, in warmere gebieden met bescherming, ook buitenshuis. Ze sieren balkons, terrassen of kunnen met een pot in de tuingrond worden gezet. Uitgeplant in de tuin, afhankelijk van de regio, worden ze uitgegraven of overwinteren ze met een dikke, beschermende laag mulch.

Pijlachtige bladeren ontspruiten uit de bollen of wortelstok op lange stengels met een bladvormige basis. Langszij ontwikkelen zich sterke, hoge stengels met een bloembladachtig schutblad. Het is buisvormig aan de basis en vormt een uitstulping naar boven toe. De kleine bloemen zijn verdeeld over de kolf, die het schutblad omsluit. Door bestuiving, die vrijwel uitsluitend door insecten plaatsvindt, ontstaan ​​bolvormige bessen met weinig zaden.

Elliottiana hybriden met hun gele bloeiwijzen en Rehmannii hybriden met witte tot donkerpaarse bloeiwijzen zijn wijdverspreid in tuinen. De meest populaire soorten zijn Zantedeschia aethiopica en Zantedeschia ellotiana. Commercieel wordt de calla gekweekt voor snijbloemen. Gesnoeid staan ​​de bloemen minimaal 2 weken in de vaas.

Solitair of in combinatie, ze zien er even elegant als exotisch uit. Hosta's in een pot of in een tuinperk zijn visueel effectieve buren. Het decoratieve blad benadrukt de bijzondere bloemen van de calla‘s. Hun cultuur is niet bijzonder moeilijk. Zelfs beginners kunnen goed overweg met de prachtige bloeiende planten uit de tropen. Ze zijn in ieder geval een geweldige blikvanger.

omhoog
Trusted Shops Guarantee