Bollenmix 'Hosta & Allium'

Allium

Dat de allium soort tot de sierui familie behoort is gemakkelijk te herkennen. Er zijn hoge en lage soorten van deze sieruien. Het kleurenspectrum reikt van een donkere paarse kleur naar magenta tot wit. Van april tot september is de bloeiperiode. De bloemen tronen dominant boven uit de tuinperken. De sierui hoeft geen aparte plaats te hebben.

Planten en verzorging

De tijd om het sierui te planten is in de herfst. Daarbij moeten de allium bollen 3x zo diep geplant worden als deze hoog zijn. Het is de moeite waard om de bodem voor te bereiden. Om lang plezier van de sierui te hebben moet een beetje compost of andere organische meststof in het plantgat worden gegeven. De bodem moet voedingsrijk en goed doorlatend zijn.

Standplaats

Afgezien van enkele uitzonderingen (daslook en Allium triquetrum) houdt de sierui van de volle zon. In zijn natuurlijke levensruimte vindt men de sierui (allium) in een humusrijke gemengde bosgrond. Als de allium soortgelijke omstandigheden in de tuin heeft zal deze snel verwilderen en zich in het hele tuinperk uitbreiden.

Bemesten

Diegene die vele jaren plezier wil hebben van zijn sierui moet de planten regelmatig bemesten. Hiervoor wordt een handvol organische meststof rondom de uitlopers in de bodem geharkt en bij droog weer krachtig gegoten.

Hosta

De Hosta wordt ook wel hartlelie genoemd. Hosta’s zijn de sterren onder de sierstruiken en zijn eenvoudig te onderhouden.

Standplaats en verzorging

De beste standplaats voor een hosta is in de halfschaduw en moet goed worden gesproeid of krijgt regenwater zodat deze nooit droog staat. De bodem moet vers en niet al te voedingsrijk zijn, met een magere bodem heeft de weinig eisen stellende plant minder problemen dan met plaatsen die veel meststof bevatten. Men moet genoeg plaats tussen de planten laten. Het beste kan men 3 hosta’s per vierkante meter planten. Hosta‘s voelen zich ook prettig onder struiken of bomen. Als er niets direct boven hen groeit is zelfs het licht van een volkomen schaduwrijke standplaats voldoende. Ze kunnen bij ons zonder problemen de winter doorkomen en zijn ook in koudere regio’s volledig winterhard. Hosta‘s kunnen in het tuinperk of in een kuip worden geplant, die dan ook wel eens in de zon mag staan. De felle middagzon in de zomer wordt echter niet verdragen en de bodem mag niet uitdrogen.

Passend daarbij...

omhoog