Terug

Bieslook correct planten, oogsten en schillen

Inhoudsopgave

                                                          

Hoe wordt bieslook correct geplant?

Bieslook houdt van zon en halfschaduw. Op zonnige standplaatsen groeit de plant compacter, bloeit rijker en is het aroma intenser. Een standplaats in de volle zon vraagt ​​echter om voldoende bodemvocht. Als de grond wordt gekenmerkt door droogte, wordt het blad stevig en houtachtig. Deze bladeren en bloemen zijn bijna niet meer in de keuken te gebruiken. Elke normale tot sterke tuingrond is geschikt voor de teelt van bieslook. Het moet vers tot matig vochtig zijn, rijk aan voedingsstoffen en humusrijk. Een licht kalkgehalte wordt goed geaccepteerd door bieslook. Zeer lichte bodems worden uitgebreid verrijkt met compost om de water- en voedingsstoffenopslagcapaciteit van de bodem te verbeteren. Omdat deze organische componenten in de loop van het jaar uiteenvallen, worden zandgronden jaarlijks behandeld met compost.

Bieslook blijft jarenlang op dezelfde plaats en hoeft niet regelmatig te worden omgeplant. In de moestuin kan het kruid slim worden geïntegreerd in moestuinbedden. In gemengde teelt verdrijft het aroma verschillende ziekteverwekkers (bv. wortelvlieg) en vermindert het de kans op grauwe schimmel op aardbeien of echte meeldauw op komkommers. Bieslook zou minder geschikt zijn in de buurt van koolplanten. Plant u bieslook op bieslook, verschijnen er tekenen van uitputting van de grond. Wisselende teeltgebieden zijn daarom aan te raden.

Jonge planten kunnen met geduld uit zaden worden gekweekt. Kieming is langzaam en aarzelend. De bodemtemperatuur moet minimaal 5°C zijn om zaailingen te laten ontkiemen. Direct zaaien in het bed vereist onkruidvrije grond en wordt zelden buiten gevonden. Zaaien in kweekbakken onder glas komt in de praktijk vaker voor. Zaden worden gelijkmatig gezaaid in trays of potten. Het kiemen begint bij een temperatuur van 16° C, mits het kweeksubstraat gelijkmatig vochtig wordt gehouden. Als de zaailingen zich hebben ontwikkeld tot stabiele jonge plantjes, wordt de zaaibak naar buiten gebracht. Een vogelnet beschermt de jonge planten tegen levenslustige merels, die het verse groen uit de grond plukken. Zodra de jonge planten zijn uitgehard en een goede indruk maken, worden ze in potten geplant of direct in het bed geplaatst.

Gekochte bieslookpotten worden geplant als gewone kruiden. U kunt ze van tevoren oogsten en tot enkele centimeters boven de grond terugsnoeien. Een nieuwe uitloop laat niet lang op zich wachten. Uitgedroogde ballen nemen water op voordat ze worden geplant.

Bieslook kan in bakken op het balkon geplant worden. Om aan zijn vochtbehoefte te voldoen, wordt bieslook alleen gecombineerd met kruiden die een vergelijkbare hoeveelheid water nodig hebben. Peterselie, lepelkruid, waterkers of munt kunnen goede partners zijn. Minder optimaal is tijm, bonenkruid, rozemarijn, lavendel, oregano of salie. Deze kruiden verlangen doorlaatbaarheid en drogere grond.

 

Hoe wordt bieslook verzorgd?

Bieslook groeit bijna vanzelf onder normale tuinomstandigheden. Het mag vooral in hete zomerperiodes geen gebrek aan vocht hebben. Als u de watertoevoer verwaarloost, worden de bladeren oneetbaar. Bemesten met compost of hoornkrullen in het voorjaar heeft een positief effect. Helaas komen de voedingsstoffen niet alleen het kruid ten goede, maar bevorderen ze ook de naburige wilde groei. Door regelmatig onkruid te verwijderen, wordt voorkomen dat vreemd onkruid tijdens de oogst naar binnen wordt gesmokkeld.

Bieslook kan worden vermeerderd door zaden of door simpelweg de bosjes te verdelen. Rijpe zaden worden in de herfst verwijderd en tot de lente op een koele, droge plaats bewaard. Vaak is de deling productiever. Na het intrekken worden de nesten in het najaar of in het vroege voorjaar uitgegraven. Verdeel ze indien mogelijk met uw handen in verschillende stukken. De wortels moeten op de korte wortelstokken blijven. De secties worden op de gewenste plaatsen in het bed geplaatst.

 

Hoe wordt bieslook overwinterd?

Bieslook is een winterharde plant die zelfs strenge vorst geen kwaad kann doen. Ze overwintert zonder problemen buiten. Als u van plan bent om in maart vroeg te oogsten, kunt u bieslook drijven. Bij het verdelen in de herfst worden sommige delen in potten geplant. De bieslookpotten worden eerst in de grond neergelaten. Ze blijven daar tot half januari of februari. Daarna worden ze eruit gehaald en naar binnen gebracht. Op de warme vensterbank zullen de potten na korte tijd uitlopen en kunnen in maart de eerste bieslook geoogst worden.

Uien, waaronder bieslook, hebben af ​​en toe last van roestschimmels. Ze worden aangegeven door oranje ronde vlekken op de bladeren. Helaas staat u grotendeels machteloos tegen hen. Het gebruik van plantenversterkers in het voorjaar, is de moeite waard als profylactische maatregel.

 

Hoe kan de bieslook gebruikt worden?

Samen met peterselie behoort bieslook tot de basisuitrusting van elke kruidentuin. Of het nu in een pot is of uitgeplant, bieslook groeit meestal probleemloos. In de keuken passen gehakte bladeren goed bij aardappelen, kwark of eieren. Als pittig ingrediënt verfijnt bieslook soepen, salades en sauzen. De bloemen zijn niet minder smakelijk. Visueel verbazen ze op het saladebord. Medicinaal was bieslook al bekend bij de Romeinen. Als medicinale plant werd het aanbevolen bij zonnebrand, keelpijn of om de bloeddruk te reguleren. Bieslook is vandaag de dag nog steeds gezond, omdat verschillende vitamines, ballaststoffen en mineralen, evenals zwavelverbindingen als ingrediënten zijn bewezen.

 

Hoe wordt bieslook geoost?

Bieslook kan het hele jaar door worden geoogst, behalve in de winter. Als de bladeren minimaal 15 cm lang en zacht zijn, worden ze enkele centimeters boven de grond met een schaar afgeknipt. De bladeren worden bijgesneden en schoongemaakt. Voor verdere verwerking is het aan te raden de buisvormige bladeren in kleine stukjes te snijden. Geoogste bieslook is in de koelkast maximaal 3 dagen houdbaar. De versheid blijft behouden als de bladeren tijdelijk in een glas water worden geplaatst.

 

Kan bieslook worden ingevroren?

Om bieslook te behouden, worden de gehakte stukjes ingevroren. Hiervoor neemt u diepvrieszakjes, blikjes of vult u ze in ijsblokjesvormpjes.

 

Verdere informatie

Een gebrek aan bieslook (Allium schoenoprasum) in de heerlijke keuken en in de kruidentuin is voor iedere meesterkok moeilijk voor te stellen.

Net als peterselie behoort bieslook tot de basisuitrusting en is daarom een ​​van de belangrijkste keukenkruiden. Bieslook behoort tot het grote geslacht van prei (Allium). Er is een directe relatie met knoflook (Allium sativum), knoflookbieslook (Allium tuberosum), daslook (Allium ursinum), prei (Allium ampeloprasum var. porrum) en met de talloze soorten die bloemen- en sierprei worden genoemd. Bieslook komt veel voor op het noordelijk halfrond.

Als meerjarige bolgewas vormt bieslook korte wortelstokken die zich in de loop van de tijd ontwikkelen tot statige bosjes. Daaruit groeien ronde, holle bladeren. Ze bereiken een lengte tussen de 30 en 40 cm. Bieslook dankt zijn belang in kruiden- en moestuinen aan zijn intensieve aroma. Vanaf de vroege zomer worden dichte, bolvormige schermen gevormd met tot 30 individuele lichtpaarse of paarse bloemen. Tijdens de bloei bereikt bieslook op optimale standplaasten een groeihoogte van een halve meter. De bloemen zijn zowel decoratief als insectenvriendelijk. Bijen, hommels en vlinders worden als een magneet aangetrokken en gaan op zoek naar nectar in de bloemschermen.

Bieslook wordt vaak ten onrechte gereduceerd tot zijn nut in de tuin. Aan de ene kant groeit de plant meestal probleemloos en aan de andere kant is hij decoratief voor bloemperken en borders. In kloostertuinen werd bieslook altijd gebruikt als rand van perken. Helaas komt het aromatische kruid met zijn biezenachtige karakter veel te weinig voor in siertuinen. Bieslook is onmisbaar in kruidentuinen. De bladeren kunnen op elk moment worden geoogst en de bloemen zijn een echte blikvanger op het saladebord als eetbare garnering.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee