Terug

Agapanthus correct overwinteren, verzorgen en delen

Inhoudsopgave

 

Hoe wordt agapanthus correct geplant?

Het Zuid-Afrikaanse thuisland suggereert al dat Afrikaanse lelies de warme zon opzoeken. Lichte schaduw wordt getolereerd, maar meerdere uren zonnebaden moet mogelijk zijn. Hoe donkerder een standplaats is, hoe minder de agapanthus bloeit. Daarnaast strekken de bloemstengels zich schuin naar het licht toe, waardoor een onaantrekkelijke scheve groei ontstaat. Harde wind wordt niet aanbevolen. Als het hard waait, kunnen zware bloemhoofdjes afbreken. Door de potcultuur kunt u altijd verschillende standplaatsen uitproberen en waar het de agapanthus als beste bevalt, blijft hij.

Met uitzondering van enkele robuuste soorten zijn Afrikaanse lelies klassieke potplanten. Ze worden gekweekt in grote potten. Hiervoor mogen geen keramische vaten van de hoogste kwaliteit worden gebruikt. Door de hoge worteldruk kunnen ze bij het verpotten beschadigd raken. Houten bakken met stalen banden of stabiele kunststof bakken zijn beter geschikt. Drainagegaten aan de onderkant van de pot zijn essentieel voor de teelt. Afrikaanse lelies kunnen eerder tegen droogte dan natte voeten. Met dit feit moet ook rekening worden gehouden met de ondergrond. Hoogwaardige potgrond bevat meestal kleikorrels of andere drainagematerialen voor een betere structurele stabiliteit. Het kan echter geen kwaad als er ook kleikorrels of lavastof wordt gemengd. Bij normale potgrond mogen deze toevoegingen niet vergeten worden. Het is zinvol om langzaam werkende meststof (depotmeststof) door het substraat te mengen. Afhankelijk van de werkingsduur levert dit de sierlelies een seizoen lang op.

 

Hoe wordt de agapanthus correct verpot?

Afrikaanse lelies worden verpot na de winter, aan het begin van de lente. Bij oudere exemplaren is dit het geval als de kluit in de pot langzaam omhoog komt. Verstrengeld wortelweefsel verhindert een optimale wateropname en beperkt de groei en bloei van de plant. Bij het verplanten wordt de agapanthus uit de pot gehaald en wordt het verstrengeld wortelstelsel ontrafeld. Snijd indien nodig het dichte vlechtwerk open met een mes. Als er geen deling is gepland, laat u de kluit zoals hij is. Voor de doorteelt wordt gekozen voor een iets grotere, maar niet te grote plantenbak. De kluit van de Afrikaanse lelie wordt gebruikt en de smalle rand wordt gevuld met verse aarde. Plant niet te diep, maar op dezelfde hoogte als de potplant in de oude pot stond. Met vers substraat, voedingsstoffen en meer ruimte pikt de agapanthus snel de piekprestaties uit het verleden op. Te vaak verplanten is niet aan te raden. Hoe langer Afrikaanse lelies ongestoord kunnen groeien, hoe weelderiger ze bloeien.

 

Hoe wordt de agapanthus correct verzorgd?

Afrikaanse lelies zijn niet alleen populair vanwege hun bloei, maar ook vanwege hun bescheidenheid. Tijdens het groeiseizoen hebben ze regelmatig water nodig. Als u ze toch vergeet, nemen ze het u niet kwalijk. Afrikaanse lelies overleven zelfs enkele weken droogte. Bladeren en scheuten zullen snel regenereren. Overmatig water geven is gevaarlijker. Stuwvocht leidt onvermijdelijk tot wortelrot met daaropvolgende schimmelinfecties. Een ongehinderde afvoer van water moet altijd gegarandeerd zijn.

 

Hoe wordt de agapanthus bemest?

De voedingsbehoefte van de agapanthus is gering. Tot laat in de zomer wordt maandelijks een vloeibare of potplantenmeststof toegediend. Volg de instructies van de fabrikant voor dosering.

 

Hoe wordt de agapanthus gesnoeid?

Bloemstengels moeten worden gesnoeid en verwijderd voordat zaad wordt gevormd. Hetzelfde geldt voor bruine bladeren, die niet worden afgesneden, maar voorzichtig worden afgescheurd. Een plaag van ongedierte is nauwelijks te vrezen. Soms kunnen luizen verschijnen in serres.

 

Hoe wordt de agapanthus gedeeld?

Zodra de agapanthus zijn plantenbak helemaal vol heeft en geen groei meer vertoont, dient de plant in het voorjaar te worden gedeeld en verpot. Na de winter wordt de plant uit de bak gehaald en net als een vaste plant met een groot mes (bijvoorbeeld broodmes) in kleinere stukken gesneden. Op elke gedeelte wordt voldoende wortelmateriaal vastgehouden. De verkleinde Afrikaanse lelies worden gebruikt in potten.

 

Hoe wordt de agapanthus overwinterd?

Afrikaanse lelies blijven in de herfst zo lang mogelijk buiten. Enkele graden onder het vriespunt kunnen geen kwaad. Ze verplaatsen zich pas als het gevaar voor vorst toeneemt. Voor de meeste planten bepaalt het blad of een plant in de winter licht of donker kan staan. De meeste groenblijvende potplanten hebben ook in de winter licht nodig. Hierin onderscheiden Afrikaanse lelies zich van andere potplanten, doordat zowel bladverliezende als groenblijvende soorten in een donkere kelder kunnen overwinteren. Voorwaarde is een koude plaats, die niet warmer mag zijn dan 7°C. Hoge temperaturen in serres beïnvloeden de bloei in het volgende jaar.

Een winterslaap in een vorstvrije serre behoort ook tot de mogelijkheden. Bij de groenblijvende Afrikaanse lelies gaat er minder blad verloren en bloeien de planten veel eerder. Water geven moet in ieder geval in de winter volledig worden vermeden.

Met het begin van de lente gaan ze zo vroeg mogelijk weer naar buiten. Als de temperaturen het toelaten kunnen de Afrikaanse planten al in maart buiten staan. Bij late vorst terug naar huis of dik inpakken met fleece.

Sommige bladverliezende soorten worden als voorwaardelijk winterhard beschouwd en kunnen buiten in het tuinperk geplant blijven. Sommigen van hen overleven zonder problemen 15 graden onder nul. Om ze te beschermen, moeten ze echter dik worden bedekt met dennennaalden en folie. Er is altijd een zeker risico bij het jaarrond buiten houden, omdat de winters niet hetzelfde zijn.

 

Hoe kan de agapanthus gebruikt worden?

Afrikaanse lelies zijn zeer populaire en makkelijk te verzorgen potplanten. Ze voegen in de zomer een waardevolle toevoeging aan balkons, imponeren op terrassen of in potten in tuinen. Hun grote bloemhoofdjes trekken de aandacht naar zich toe. Ze zijn daarom al eeuwen stevig geworteld in de tuincultuur en zijn te vinden op tal van openbare plantages.

 

Welke agapanthus soorten zijn er?

Pure agapanthus soorten worden zelden gevonden en zijn vooral gewild bij liefhebbers. Deze omvatten Agapanthus inapertus, Agapanthus praecox en de gedeeltelijk winterharde soort Agapanthus campanulatus. Hybriden en kruisingen komen vaker voor. Ze zijn groeikrachtig, laten prachtige kleuren zien, behouden of verliezen hun blad en verschillen in groeigedrag. De bloemkleuren van de afzonderlijke cultivars variëren van zuiver wit tot hemelsblauw, karmozijnrood tot diep donker zwartviolet. Zeldzamer zijn kleurrijke vormen waarvan het blad witgerand of gestreept is.

 

Is de agapanthus giftig?

Afrikaanse lelies zijn over het algemeen niet giftig, maar kunnen huidirritatie veroorzaken als ze met de huid in aanraking komen. Het plantensap laat vlekken achter op textiel die moeilijk schoon te maken zijn.

 

Verdere informatie

Zomerse balkons, terrassen of tuinen worden vaak opgesierd met de imposante bloemhoofdjes van de Afrikaanse lelies, botanisch of in het Nederlands ook wel agapanthus genoemd. Een andere veel voorkomende naam van de agapanthus is liefdesbloem.

De Afrikaanse lelies zijn wortelstokvormende vaste planten. De ca. 11 soorten zijn inheems in zuidelijk Afrika en worden vanwege hun geringe winterhardheid voornamelijk als potplant in ons land gekweekt. Ze vormen grote bosjes lange, riemachtige gebogen bladeren die licht tot donkergroen van kleur zijn. In de zomermaanden ontspruiten aan de basis bloemstengels met weelderige schermen die al van ver in het oog springen. Ze doen een beetje denken aan de bekende bloembollen van de sier- en bloemprei. De bloemschermen bestaan ​​uit buisvormige, klokvormige of trechtervormige bloemen, meestal in witte of blauwe tinten. Afrikaanse lelies onderscheiden zich door hun bloemschermen. Afhankelijk van de soort zijn ze rond met buisvormige of trompetvormige bloemen, knikkend met trompetvormige bloemen of hangend met buisvormige bloemen.

Zijn grote populariteit bespeurd men niet alleen in het thuisland, maar over de hele wereld is de agapanthus in de harten van tuinders gesloten. In Europa sieren de potplanten al eeuwenlang koninklijke tuinen en parken. Zelfs in die tijd was men zich bewust van de geringe eisen en de lange levensduur van de sierplanten. Zonder enorme inspanning bereiken de planten een hoge leeftijd en ontwikkelen zich tot trouwe tuingenoten. Het lijkt bijna alsof ze oneindig groeien en voor onbepaalde tijd gedeeld kunnen worden.

De bloemen van de agapanthus zijn ideaal als snijbloem. Ze gaan tot twee weken mee als bloemendecoratie, zolang het water regelmatig wordt ververst. De ervaring heeft geleerd dat groenblijvende soorten langer meegaan als ze worden gesneden in vergelijking met bladverliezende soorten. De bloemschermen worden afgesneden als de eerste drie tot vier bloemen opengaan. Wees voorzichtig met het sap - het veroorzaakt hardnekkige vlekken op textiel.

omhoog
Trusted Shops Guarantee