Terug

Zomerbloemen correct planten en verzorgen

Inhoudsopgave

 

Hoe worden zomerbloemen correct geplant?

Het kweken van zomerbloemen is niet moeilijk. Eén- en tweejarige planten worden eenvoudig op de gewenste plaats in het tuinperk gezaaid. De planten kunnen zichzelf ontwikkelen en, verbazingwekkend genoeg, ontwikkelen ze zich binnen enkele weken en enkele maanden tot aantrekkelijke exemplaren. Vereist zijn zonnige plaatsen met een matige, goed waterdoorlatende bodem. Voor het zaaien wordt de grond bewerkt, het onkruid wordt verwijderd en de te zaaien vlakte geëffend. Wie van een wilde en natuurlijke tuin houdt, zaait het zaad breed uit. In het andere geval kan het zaad doelgericht geplaatst worden. In het begin is het raadzaam een bescherming tegen de vogels aan te brengen, want zowel het grotere zaad en jonge zaailingen worden er graag door nieuwsgierige vogels uitgepikt. Bij het ontkiemen worden de te dicht op elkaar staande planten eruit gehaald. Deze kunnen gepikeerd worden en op een andere plaats verplant worden.

Als u de bloemenpracht al in de vroege zomer wilt meemaken, is voorteelt onder glas aan te bevelen. De zaden worden vanaf maart in zaaipotjes gezaaid. Zodra ze groot genoeg zijn, worden ze van elkaar gescheiden, in kleine potjes geplant en tot jonge planten opgekweekt tot ze na half mei worden uitgeplant. Door de zomerbloemen voor te kweken, begint de bloeitijd al 4 weken eerder.

 

Hoe worden zomerbloemen correct verzorgd?

Tot de bloeiperiode moet op een gelijkmatige vochtigheid van de bodem gelet worden. Zaailingen en jonge planten mogen niet droog komen te staan. Later in de volle groei zorgen de zomerbloemen hoofdzakelijk voor zichzelf. Extra voedingsstoffen zijn dan niet persé noodzakelijk. De meeste één- en tweejarige zomerbloeiers zijn nogal bescheiden, die door bemesting hun bloeikracht verliezen. Door de uitgebloeide bloemen er regelmatig uit te halen ontstaan nieuwe bloemen. In de nazomer blijven de uitgebloeide bloemen staan, zodat het zaad kan rijpen en nieuwe planten kunnen ontstaan. Als het zaad rijp is, wordt het geoogst of kan het gewoon op de bodem vallen. Geoogst zaad wordt in zaadzakjes verzameld en gelabeld. Tot het volgende jaar worden ze op een koele, droge en lichtbeschutte plaats bewaard.

Tuinieren met zomerbloemen is nogal eenvoudig. Men laat de natuur het werk doen en wordt zonder veel moeite met een rijke bloemenpracht beloond.

 

Verdere informatie

Bloeiende pracht en kleurenroes, zo kunnen zomerse bloemperken beschreven worden. Zomerbloemen zijn overwegend bloeikrachtige één- en tweejarige perkplanten, deels ook meerjarige vaste zomerplanten. Ze bloeien onvermoeibaar wekenlang. Zoals de naam al aangeeft, is de belangrijkste bloeiperiode in de zomer. Bij enkele planten reikt de bloei tot in de herfst en soms wel tot de eerste vorst. De bloemen zijn vaak grote magneten voor insecten, waar bijen, hommels en vlinders zich te goed kunnen doen aan de nectar. Zomerse bloemperken zijn een stukje intacte natuur en een ecologische schat voor elke tuin.

                              

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee