Terug

Amaryllis op de juiste manier water geven - 3 stappen naar succes

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste moment om de amaryllis water te geven?
    • De amaryllis wordt, afhankelijk van de groei verschillend gegoten. Ze krijgt voornamelijk water in de actieve groeifase.
  2. Hoe wordt de amaryllis op de juiste manier gegoten?
    • Bolgewassen giet u gedoseerd en voorkomt stuwvocht.
  3. Hoe vaak moet aan de amaryllis water worden gegeven?
    • De waterbehoefte van een amaryllis is afhankelijk van de groei en het desbetreffende bodemvochtigheid.
  4. Verdere Informatie

 

Amaryls behoren tot de geophyten waarvan in het najaar de bovenste delen afsterven en in de grond overwinteren door middel van bollen of wortelstokken. Vrijwel alle bolgewassen behoren tot deze groep. In de loop van het jaar doorloopt de amaryllis drie fasen, die zijn onderverdeeld in de bloei-, groei- en rustfase. De waterbehoefte varieert in elk van deze fasen, zodat de amaryllis afhankelijk van het seizoen anders wordt gegoten. Water geven is vooral nodig in de groeifase van de lente tot de zomer. Gedurende deze tijd verzamelt de plant kracht voor bollengroei. Gelijkmatige bodemvocht zonder stuwvocht zorgt voor een optimale groei van de amaryllissen. Zodra het grondoppervlakte opdroogt, wordt met de vinger gecontroleerd of er water moet worden gegeven. De ochtenduren zijn ideaal, zodat de bolplant de dag kan gebruiken om water op te nemen.

 

Riddersterren zijn erg gevoelig voor blijvende nattigheid. Te veel water geven leidt tot wortel- of bolrot. Daarom begint de juiste gietstrategie bij het planten van de bol in de herfst. Afvoergaten zijn nodig in de bodem van de pot, waaruit overtollig water wordt afgevoerd. Om de drainage te versterken, wordt onderaan de pot met een laag klei of aardewerkscherven opgevuld.

Na het planten, wordt tot volledige bloei en het uitlopen van de bladeren in de late winter matig water gegeven. Als u niet kunt wachten tot de bloemen bloeien, geef de amaryllis nadat ze zijn geplant een keer veel water. Ze zal zonder aarzelen wakker worden en bloeien.

Zodra de amaryllis in volle bloei is, wordt de grond regelmatig en gelijkmatig vochtig gehouden. De aarde mag nooit permanent nat zijn. Het wordt gegoten met kalkvrij, niet te koud water. Zorg ervoor dat de grond alleen naast de bol wordt bevochtigd. Het gebruikelijke douchen kan een negatief effect hebben. Resterende waterdruppels in het hart leiden tot verrotting bij de bolscheuten.

 

Er zijn geen algemene regels over hoe vaak een amaryllis moet worden gegoten. Water geven is alleen nodig in de bloei- en groeifase. Tijdens de rustfase krijgt de bolplant geen water en droogt zij in de zomer uit. In het begin na het inplanten wordt aan de amaryllis zo vaak water gegeven, dat het substraat niet droog wordt. De hoeveelheid water neemt toe met het begin van de bloei. Vanaf nu let u op een gelijkmatig vochtigheid, totdat de plant zich terugtrekt en de rustperiode in de zomer begint. Gietintervallen zijn afhankelijk van de standplaats, de temperatuur en de eigenschappen van het substraat. Doorlatende substraten slaan minder water op en hebben meer water nodig dan humusrijke grond.

 

Verdere Informatie

De amaryllis staat bekend om zijn grote bloemen. Iedereen kent de winterbloeiende kamerplant, die verrukt rond de kerstdagen. Botanisch gezien is het geen echte amaryllis uit Zuid-Afrika, maar een ridderster. Het botanische geslacht heet Hippeastrum en komt veel voor in Zuid-Amerika. Hun gelijkenis heeft ertoe geleid, dat riddersterren in het dagelijks taalgebruik amaryllis worden genoemd. In tegenstelling tot de echte amaryllis hebben riddersterren een holle bloemstengel. Riddersterren sieren vensterbanken en woonkamers in vele huishoudens. Tegelijkertijd zijn het populaire kerstcadeaus, omdat hun bloeiperiode in december begint en eindigt aan het begin van de lente. Zoals bijna bij alle bolgewassen zijn amaryllissen gevoelig voor vocht of gevoelig voor verkeerd gieten.

Passend daarbij...

Trusted Shops Guarantee