Trusted Shops Guarantee
Terug

Wijnstokken snoeien - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om wijnstokken te snoeien?  
    • Bij de wintersnoei worden oftewel in de herfst of in de vroege winter de geoogste takken en in de zomer de vruchtscheuten ingekort.
  2. Hoe moeten wijnstokken gesnoeid worden? Welke delen moeten worden gesnoeid?
    • Bij het snoeien in de herfst of vroege winter worden geoogste takken tot op 2 knoppen gesnoeid.  
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten wijnstokken rekening mee worden gehouden? Zijn er verschillen in de snede?
    • Met name in de professionele wijnbouw zijn er verschillende snoeimethoden die afhankelijk zijn van de betreffende druivensoort.
  4. Verdere informatie

Stap 1: Het juiste tijdstip om wijnstokken te snoeien bepalen

In de wijnbouw zijn er ruwweg twee snoeitijden, geconcentreerd in de rustperiode in de winter en in de zomer. Aan het eind van de herfst of in de (vroege) winter, op vorstvrije dagen, worden de geoogste takken ingekort.

Het is belangrijk de druif te snoeien vóórdat de sapstroom van de druif op gang komt, anders kan de plant door het snoeien beschadig worden en gaat deze bloeden. De sapstroom kan begin maart al op gang komen, dus snoei de druif in ieder geval voor de maand maart. Het beste moment om de druif te snoeien is nog voordat de winter begint, maar doe dit niet bij vorst. Wanneer u snoeit met een aantal dagen zonder vorst in het vooruitzicht, kunnen de snoeiwonden goed herstellen.

Verwijder in de zomer alle overtollige scheuten en bladeren die schaduw werpen op de druiven.

Stap 2: Hoe worden wijnstokken correct gesnoeid?

In tegenstelling tot de meeste bessenstruiken, dragen wijnstokken op het hout van dit jaar. De wijnstokken groeien zeer snel en vormen lange takken. In de eigen tuin wordt hij gewoonlijk op een latwerk gekweekt, bijvoorbeeld aan de gevel van een huis.

De eerste 1 tot 2 jaar is het belangrijk de snoeibeurten te concentreren op het ontwikkelen van een sterke basis voor de wijnstok.

Hiervoor worden één tot drie sterke hoofdscheuten naar links en rechts getrokken. Bevestig ze zo horizontaal mogelijk en kort alle zijtakken in. Gebruik voor het vastbinden zacht of flexibel binddraad, geen ijzerdraad, dit om te voorkomen dat de takken beschadigd worden.

Tegen de zomer, rond eind mei, zullen zich voldoende nieuwe vruchtscheuten ontwikkelen. Scheuten waaraan geen druiventrosjes zitten, kunnen geheel weggesnoeid worden. Bij een dichte groei van lange ranken worden storende takken tot op 1 blad verwijderd. Bladeren die de zon voor de druiven blokkeren, kunnen eveneens verwijderd worden.

Op deze manier houdt de wijnstok meer energie over voor de verblijvende druiven. Bovendien krijgen de druiven zo meer zon en zijn ze lekkerder.

In de daaropvolgende jaren, in de herfst of vroege winter, als de gesteltakken steviger zijn geworden, worden op vorstvrije dagen alle geoogste zijtakken tot ca. 3 cm boven twee ogen teruggesnoeid. Deze snoeitechniek staat bekend als vormsnoei. Uit de overgebleven ogen van de wijnstok ontstaan in het volgende jaar nieuwe vruchtscheuten. Ook talrijke nieuwe scheuten ontwikkelen zich aan de knooppunten van de hoofdscheuten. Op enkele sterke na, worden alle andere na de oogst verwijderd terwijl ze nog niet verhout zijn. Dit snoeien op het knooppunt wordt onderhoudssnoei genoemd.

Zorg er bij het snoeien voor dat er zich geen water op het snijvlak verzamelt. Voor verticale scheuten (de vastgebonden zijtakken) snoeit u in een hoek van ongeveer 30 graden, voor horizontaal groeiende scheuten (de hoofdtakken) snoeit u verticaal. De snede moet dicht (tot ca. 3 cm) bij de knop worden gemaakt.

Bij de zomersnoei worden de takken op 1 tot 2 knoppen boven de bloemen waaraan de vruchten gaan komen afgeknipt. Bovendien worden overtollige druiven verwijderd als het de bedoeling is tafeldruiven met grote vruchten te produceren. Gebruik een scherpe schaar om ongeveer een derde tot een kwart van de kleine vruchtjes uit de tros te dunnen. Verwijder tijdens de rijping in de herfst alle in de schaduw hangende bladeren en scheuten.

Stap 3: Snoeien van verschillende soorten wijnstokken

De druivenrassen verschillen op het gebied van groei, ontwikkeling en opbrengst. Afhankelijk daarvan zijn er verschillende snoeiwijzen, die in de commerciële wijnbouw belangrijker zijn dan in de eigen tuin. Daartoe behoren bijvoorbeeld de vorm-, onderhouds- en vruchthoutsnoei volgens teeltsystemen zoals Guyot of Cordon snoei (stiftsnoei). De teeltsystemen zijn ontworpen en geoptimaliseerd voor specifieke oogstopbrengsten. Ze worden zelden in eigen tuinen toegepast.

Verdere informatie

Wat is er aantrekkelijker dan het aangename met het nuttige te combineren? Wijnstokken zijn nuttige planten die ook zeer attractief zijn. De klimbes kan worden geplant op latwerken, pergola's, schuttingen of tegen huismuren. Vanaf de nazomer draagt de wijnstok zijn smakelijke en gezonde druiven. Naast een goede standplaats zijn snoeimaatregelen een andere voorwaarde voor een goede oogst en hoge opbrengsten. In de professionele wijnbouw zijn verschillende snoeimethoden bekend, die in particuliere tuinen nauwelijks een rol spelen. In de eigen tuin worden de wijnstokken voornamelijk op latwerken aan de muur van het huis gekweekt. Ook hier moet worden gesnoeid, om heerlijke druiven en een hoge opbrengst te krijgen. 

Passend daarbij...