Terug

Wijnstokken snoeien - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoudsopgave

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om wijnstokken te snoeien?  
    • Bij de wintersnoei worden oftewel in de herfst of in de late winter de afgedragen takken en in de zomer de vruchtscheuten ingekort.
  2. Hoe moeten wijnstokken gesnoeid worden? Welke delen moeten worden gesnoeid?
    • Bij het snoeien in de herfst of late winter worden afgedragen takken tot op 2 ogen gesnoeid.  
  3. Waar moet bij het snoeien van de verschillende soorten wijnstokken rekening mee worden gehouden? Zijn er verschillen in de snede?
    • Met name in de professionele wijnbouw zijn er verschillende snoeimethoden die afhankelijk zijn van de betreffende druivensoort.
  4. Verdere informatie

 

Stap 1: Het juiste tijdstip om wijnstokken te snoeien bepalen

In de wijnbouw zijn er ruwweg twee snoeitijden, geconcentreerd in de rustperiode in de winter en in de zomer. Aan het eind van de herfst of in de late winter, op vorstvrije dagen, worden de afgedragen stokken ingekort. Verwijder in de zomer alle overtollige scheuten en bladeren die schaduw werpen op de druiven.

 

Stap 2: Hoe worden wijnstokken correct gesnoeid?

In tegenstelling tot de meeste bessenstruiken, dragen wijnstokken op het hout van dit jaar. De wijnstokken groeien zeer snel en vormen lange takken. In de eigen tuin wordt hij gewoonlijk op een latwerk geteeld, bijvoorbeeld aan de gevel van een huis. Daartoe worden één tot drie sterke hoofdscheuten naar links en rechts getrokken. Bevestig ze zo horizontaal mogelijk en kort alle zijtakken in. Tegen de zomer zullen zich voldoende nieuwe vruchtscheuten ontwikkelen. Bij een dichte groei worden storende takken in de zomer weggesneden.

In de daaropvolgende herfst of laten winter worden op vorstvrije dagen alle afgedragen takken op één of twee knoppen teruggesnoeid. Deze snoeitechniek staat bekend als vormsnoei. Uit de overgebleven ogen van de wijnstok ontwikkelen nieuwe vruchtscheuten in het volgende jaar. Er vormen zich ook talrijke nieuwe scheuten aan de knooppunten van de hoofdscheuten. Op enkele sterke na, worden alle andere na de oogst verwijderd terwijl ze nog niet verhout zijn. Dit snoeien op het knooppunt wordt onderhoudssnoei genoemd.

Zorg er bij het snoeien voor dat er zich geen water op het snijvlak verzamelt. Voor verticale scheuten snijdt u in een hoek van ongeveer 30 graden, voor horizontaal groeiende scheuten snijdt u verticaal. De snede moet dicht bij de knop worden gemaakt.

De zomersnoei beperkt zich tot het innijpen van zachte en beschaduwde scheuten. Je kunt ze gewoon met de vingers wegknijpen. Bovendien worden overtollige druiven verwijderd als het de bedoeling is tafeldruiven met grote vruchten te produceren. Gebruik een scherpe schaar om ongeveer een derde tot een kwart van de kleine vruchtjes uit de tros te dunnen. Verwijder tijdens de rijping in de herfst alle in de schaduw hangende bladeren en scheuten.

 

Stap 3: Snoeien van verschillende soorten wijnstokken 

De druivenrassen verschillen op het gebied van groei, ontwikkeling en opbrengst. Afhankelijk daarvan zijn er verschillende snoeiwijzen, die in de commerciële wijnbouw belangrijker zijn dan in de eigen tuin. Daartoe behoren bijvoorbeeld de vorm-, onderhouds- en vruchthoutsnoei volgens teeltsystemen zoals Guyot of Cordon snoei (stiftsnoei). De teeltsystemen zijn ontworpen en geoptimaliseerd voor specifieke oogstopbrengsten. Ze worden zelden in eigen tuinen toegepast.

 

Verdere informatie

Wat is er aantrekkelijker dan het aangename met het nuttige te combineren? Wijnstokken zijn nuttige planten die ook zeer attractief zijn. De klimbes kan worden geplant op latwerken, pergola's, schuttingen of hele huismuren. Vanaf de nazomer draagt de wijnstok zijn smakelijke en gezonde ranken. Naast een goede standplaats zijn snoeimaatregelen een andere voorwaarde voor een goede oogst en hoge opbrengsten. In de professionele wijnbouw zijn verschillende snoeimethoden bekend, die in particuliere tuinen nauwelijks een rol spelen. Thuis worden de wijnstokken voornamelijk op latwerken aan de muur van het huis geteeld. Ook hier moet worden gesnoeid, om heerlijke druiven en een hoge opbrengst te krijgen. 

Passend daarbij...

omhoog
Trusted Shops Guarantee