Terug

Klimrozen planten - Deze 3 dingen zijn belangrijk

Inhoud

  1. Wanneer is het juiste tijdstip om klimrozen te planten​?
    • Wortelnaakte klimrozen worden buiten het groeiseizoen in de vroege lente of herfst geplant. Klimrozen in potten zijn flexibeler en kunnen het hele jaar door geplant worden.
  2. Welke standplaats is geschikt om klimrozen te planten​?
    • In de zon of op een lichte plek in halfschaduw is aangenaam voor de meeste klimrozen.
  3. Welke plantafstand en welke plantdiepte moet bij het planten in acht worden genomen?
    • Afhankelijk van de latere groeiwens, krijgt de klimroos een afstand van 50 tot 90 cm tot de klimhulp.
  4. Verdere Informatie

 

Wanneer is het juiste tijdstip om klimrozen te planten?

De gebruikelijke planttijden in het voor- en najaar zijn geschikt voor klimrozen. Dit geldt met name voor wortelnaakte rozen, die in winkels worden verkocht zonder grond of kluit. Ze bevinden zich nog in de rustfase en kunnen klakkeloos geplant worden. Potklimrozen daarentegen zijn flexibel en niet gebonden aan een specifieke planttijd. U kunt ze van de lente tot de herfst planten, zelfs in de zomer. Bij herfstbeplanting wordt voor de eerste winter vorstbescherming aanbevolen, om mogelijke vorstschade aan het hout te voorkomen. Een ophoging met schors beschermt de basis van de klimrozen tegen winterse omstandigheden.

 

Welke standplaats is geschikt om klimrozen te planten​?

Voor klimrozen wordt een zonnige tot gedeeltelijk beschaduwde plaats gezocht, niet te donker en goed luchtig. Hoe meer licht klimrozen ontvangen, hoe gelukkiger ze bloeien. De belangrijkste eis is dat de roos een kliminstallatie wordt geboden. Zonder, kunnen zij hun takken niet verankeren en naar boven klimmen. Dit kan een hekwerk aan een huismuur zijn, een pergola, een vrijstaande obelisk, een oude ladder of een populaire rozenboog als doorgang. Aan creativiteit zijn geen grenzen, alleen de stellage moet voldoende stabiel zijn voor de komende jaren. Klimrozen stellen niet veel eisen aan de grond. Elke normale tuingrond met een goede doorlaatbaarheid is geschikt als substraat. Extreem zanderige of droge bodems kunnen worden verbeterd door humus toe te voegen of steenmeel toe te voegen.

Bij teelt in de pot is men niet afhankelijk van de grond. Deze mogelijkheid wordt geboden op zonnige binnenplaatsen, op dakterrassen of balkons. Er worden stevige potten gebruikt, die jarenlang vorst en weersgestelheid kunnen weerstaan en die ook goede omstandigheden bieden voor permanente beplanting met klimrozen. Doorlatende plant- of houtachtige grond met een hoog mineraal- of grofgehalte wordt als substraat gebruikt.

Naast elkaar hebben verdraagzame struiken en halfhouterige planten hebben zich bewezen. Perovskia, kattenkruid (Nepeta) of de populaire lavendel (Lavandula) zijn goede buren op zonnige locaties. Staat de voet in de schaduw, dan is de combinatie met een clematis een echte aanrader. De clematis groeit langzamer en gebruikt de dominante klimroos als raamwerk voor de eigen groei.

 

Welke plantafstand en welke plantdiepte moet bij het planten in acht worden genomen?

Vanwege hun copieuze spruit worden klimrozen meestal niet naast elkaar geplant. Meestal zitten er enkele meters tussen de planten. Kruidachtige planten kunnen op een halve meter afstand worden geplant. Ze belemmeren op geen enkele manier de klimgroei van de rozen. Het is belangrijk om afstand te houden tussen de roos en de klimhulp. Kleinere klimrozen worden onder een kleine hoek geplant op een afstand van ongeveer 50 cm van de spalier. Grotere klimrozen of ramblers worden op 70 tot 90 cm afstand geplant.

De plantdiepte van rozen kan worden bepaald door de entplaats. Het verdikte punt tussen de wortel en groene scheuten moet zich ongeveer 5 cm onder het aardoppervlak bevinden.

 

Verdere Informtie

Een tuin zonder rozen is moeilijk voor te stellen. De koningin der bloemen speelt op alle mogelijke manieren met haar charmes. Gratie, geur, kleur en vorm zijn slechts enkele van de kenmerken die de bloeiende plant uniek maakt. Duizenden en duizenden soorten zorgen voor een ontzaglijke variëteit aan rozen. Van de compacte bodembedekker tot de opkomende klimroos.

Deze laatste vallen vooral op, omdat ze in hun groei boven alle andere uitsteken. Klimrozen zijn fantastische planten voor spalieren, steigers en obelisken. De krachtige ramblers kunnen zelfs worden gebruikt om stervende bomen te overwoekeren. Dankzij hun relatief lage eisen zijn ze net zo gemakkelijk te planten.

                              

omhoog
Trusted Shops Guarantee