Terug

Kornoelje (Cornus mas)

Standplaats en Verzorging

De kornoelje staat het liefst op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Bij een plant die op een zonnige en warme plek staat, rijpen de vruchten beter. Het robuuste voedings- en siergewas kan heel goed tegen droge, maar ook iets vochtigere bodems, verdraagt echter geen stuwvocht. Hitte, droogte en wind zijn daarentegen geen probleem voor de planten. Ook met betrekking tot de behoefte naar voedingsstoffen is de kornoelje weinig veeleisend. Het is voldoende als deze in het voorjaar eenmaal met compost wordt bemest.

 

Snoeien

Het snoeien is niet noodzakelijk, maar de kornoelje kan probleemloos door een krachtige snoeibeurt in de gewenste vorm worden gehouden, zodat ze ook als haag heel geschikt is.

 

Oogst

Al naargelang de weergesteldheid rijpen de vruchten vanaf eind augustus tot begin oktober. Wanneer de vruchten donkerrood en licht glazig zijn, hebben zij het hoogste suikergehalte en kunnen worden geoogst. De kornoeljes kunnen worden ingemaakt, ingevroren en gedroogd of tot jus en likeur worden verwerkt.

Trusted Shops Guarantee